ОбществоРегионални

Червеният мост – първият по рода си в страната

Самоков 365

Специализирано издание заостри вниманието върху един от емблематичните за Самоков обекти – Червения мост. Той е първият стоманен вантов мост у нас, който е въведен в експлоатация на 26.09.1977 г. Впечатлява не само с характерния си образ и специалната си конструкция, но и с историята на строителството си. Проектирането му започва през 1973 г. като с тази задача екип професионалисти от ИПП „Металпроект” начело с главния проектант инж. Емилиан Пампулов. В състава му са включени още проектантът инж. Тоско Станков /стоманобетонни устои/, арх. Чилев /архитектурно оформление/ и инж. Йоцов /озеленяване на околното пространство/.

Основното предназначение на моста, съгласно заданието е за пешеходен трафик, позволяващ преминаването и на сервизни автомобили /пожарни и линейки/.МК „Карнобат” произвежда елементите на стоманената конснрукция, а изпълнението на проекта по закотвяне на въжетата към свързващите елементи се извършва от „Централната изпитателна станция” на ЗСК „Кремиковци”. ДСО „Софстрой” изпълнява всички стоманобетонни елементи, а монтажът на стоманената конструкция е 64.97 метра. От информацията, която инж. Пампулов предоставя става ясно, че монтажът на моста е извършен с прецизна последователност. Неговата устойчивост по време на монтажа е осигурена чрез укрепващи пръти и въжета, закрепени към лебедки на източния бряг. Впоследствие вантите са издърпани с монтажни въжета към местата за закрепване и прикрепени към анкерния блок.

Мостът е изпитан при три различни схеми на натоварване: постоянни товари, постоянни плюс полезни товари (пълно натоварен мост) и най-неблагоприятно разположение на полезния товар за въжетата. Получените резултати водят до извода, че мостът може да се включи в експлоатация. Така през есента на 1977 г.  гр. Самоков се сдобива с първия стоманен вантов мост в България.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close