Слайд категория

Час по музика и поезия се проведе за малките ученици в Младежкия дом

„…Когато в сърцето ти гняв се надига
кажи си наум кротко думата СТИГА
и вярвай, че пак ще спечели двубоя
със лошите думи усмивката твоя.
Защото, макар да е жилаво злото,
в човека все пак побеждава доброто!

Недялко Йорданов

Dna 1Когато чуете тези думи от дете, което е само трети клас, нещата започват да придобиват смисъл и остава усещането, че все пак светът има шанс да върви към напредък. Прекрасно е, когато такива ценности са възпитавани в малките ученици и когато рецитират подобни стихове с плам. Така започна часът по музика и поезия. Страхотно начало. Той се състоя по повод 1-ви октомври, приет за ден на поезията и музиката, в залата на Младежкия дом.Участие в него взеха учениците от 3 б и 3 в клас от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, подкрепени от учителките им Христова и Таинова. А организатор на събитието беше Латинка Щъркелова. Като специален гост, беше поканен Михаил Янков, ръководител на вокална група „Септима”, който в края на рецитала поднесе на децата, престрашили се да се изявят на сцената, подаръци под формата на тетрадки и химикали. dna 3

Интересен факт е, че през 1975 година ЮНЕСКО определя първи октомври за Ден на музиката. Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и отредената и роля да извисява духовно. Може би не случайно за Ден на музиката е избрана тази дата, на която църквата чества паметта на двама изключителни църковни песнописци – Св. Йоан Кукузел и Св. Роман Сладкопевец.

През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Св. Йоан Кукузел, денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти. Той е и българският ден на поезията.

Точно поради тази причина в Младежкия дом малките ученици, показаха какви стихове са научили и как добре ги рецитират. Импровизираният час по поезия и музика прерасна в забава, децата пяха и се веселиха заедно.

Учениците с усмивка се надпреварваха да излизат на сцената и с интонация да декламират: „Песен за доброто”, „Песен за приятелството”, „Училищен звънец”, „Родна стряха”, „Най-добрата люлка”.

На финала Латинка Щъркелова изпрати присъстващите с усмивка и ги покани отново на същата сцена на първи ноември.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close