Спорт

„Чамкория“ връща децата от Самоков на ски пистите

Ски клуб „Чамкория“ има 13-годишна история, а за това време успя да върне стотици деца от Самоков на белите писти. Основната цел на треньорите не е да гонят високо спортно майсторство, а да накарат момчетата и момичета да заобичат движението и планината, да се научат да карат добре и да приемат смело предизвикателствата. С бъдещите скиори работят треньорите Александър Марков, Димитър Зографски и Борислав Банков, а с най-малките се занимава Мартин Мартинов. На тренировките през зимата и през лятото скиорчетата са разделени на две групи – до 12 и над 12 години. В момента в клуба са записани близо 60 деца, като най-малките са на 6 години, а някои от големите учат в спортното училище в Самоков.

“Историята на ски клуб „Чамкория“ е проста” – казва Мирослав Севлиевски, който е учредител и председател на клуба, а също така запален скиор, алпинист, планинар и приятел на Самоков. “Преди повече от 10 години решихме да създадем условия на младите треньори да покажат какво са научили в ските в Самоков и в национална спортна академия „Васил Левски“. През годините през клуба минаха повече от 200 деца и се смениха много треньори. Продължаваме работа и тази година с амбицията да имаме повече от 50 малки скиорчета. Надяваме се, че с помощта на „Фондация Петър Попангелов и приятели за Боровец“ в близките години ще извадим шампиони или от „Чамкория“, или от другите два клуба, които подпомага фондацията – „Боровец“ и „Бороборд“. Опитваме се да бъдем масов клуб и най-голямото ни постижение е, че имаме три поколения скиори. И доказваме, че ските освен всичко друго са и семеен спорт. Ще продължим да работим в тази насока”.

„Чамкория“ ще започне зимния сезон възможно най-рано. Първото състезание за годината е на 22 и 23 декември в Банско и ако клубът има достатъчно тренировки на сняг, ще се включи в надпреварата. През последните години скиорите на „Чамкория“ печелят все повече медали и треньорите искат да запазят това представяне. За целта тренировките не спряха и през лятото. Заниманията бяха по няколко пъти в седмицата, като развиваха качества като ловкост, издръжливост, бързина и сила. В програмата бяха включени поход до Мальовица и летен лагер на море.

Въпреки че създаването на шампиони не е приоритет за „Чамкория“, клубът има своята звезда. През миналата година Георги Трифонов спечели купа „Надежди“ в алпийските ски във възрастовата група до 10 години, а останалите деца в отбора записват призови места на всяко състезание. През сезон 2016/17 те извоюваха 22 златни, 27 сребърни и 34 бронзови медала, а надеждите за новата зима са да е още по-успешна.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close