Общество

„Чакърови празници” 2016  – възраждане на българщината

„Облечете си носии”, призовават организаторите

Анна Манова

плакат 2016За четвърта поредна година Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода” /КЛИО/ организират „Чакърови празници”. Те се провеждат на открито на местността „Чакърова поляна”, намираща се в посока Бели Искър. Целта на организаторите е възраждането на българските традиции и припомняне на личността и делото на Чакър Войвода, като тази година се отбелязват 201 години от неговото рождение.

„Чакърови празници” ще се проведат на 22-23 юли, като организаторите се надяват да има още по-голям интерес от миналогодишния и да се съберат на тази голяма поляна още повече хора-самоковци и гости. През 2015 година участие в празниците взеха над 15 клуба от цялата страна, като имаше участници от най-различни точки – София, Видин, Брегово, Плевен, Търговище, Варна, Стара Загора, Шумен, Пловдив, Сливен, Луковит, Ямбол, Нова Загора, поканени са още клубове от Мъглиж, Трявна и с. Клисура. Празненствата сартират на 22.07 /петък/ с настаняване на гостите, с палатков лагер, хайдушки огньове, скара и бира. „Призоваваме и каним жителите на Самоков да излязат и да се включат в празненствата още на 22 юли, да дойдат и да почувстват атмосферата”, прикани председателят на КЛИО „Чакър Войвода” Георги Николчов.

чакърови празнициОфициалната част ще стартира от 10:30 часа на следващия ден /23.07 – събота/ с „Големите гайди”, пристигащи тук от Родопите с ръководител Стефан Янев и с народния певец Любомир Петров. Ще има възстановка – представяне на няколко живи картини, проследяващи живота и делото на Чакър Войвода. За музикалното оформление на „Чакърови празници” 2016 ще се погрижат от македонския състав „Щуро маке” и народните изпълнители Ирина Паскалева и Георги Жбантов. След 13:00 часа ще се провеждат народни борби, в които могат да се включат както професионалисти, така и любители. Записванията за участие стават на място.

Тази година организаторите са приготвили още изненади за всички посетители на празника. На гости тук ще бъде „Пътуващото читалище” на собственика Ивайло Шопски. Онези от вас, които не са успяли да видят колко впечатляващо е то на предишното му посещение в Самоков, сега ще имат реалната възможност да се докоснат до картини от България през погледа на Шопски. Другото интересно и новаторско решение е Улица на традиционните български занаяти. Поканени са всички самоковски занаятчии, а и не само. „По решение на управителния съвет на КЛИО „Чакър Войвода” занятчиите, които ще вземат участие на празника ни няма да заплащат абсолютно нищо. Изисква се от тях само да дойдат и да покажат какво майсторят. Целта ни е да се възраждат занаятите и да могат повече хора да се запознаят с тях”, обясни Николчов.

За да се сътои това мероприятие и да бъде приятно за всички посетители в продължение на един месец членовете на клуба почистват и облагородяват района като ремонтират всички маси и пейки. „Изчакахме нивото на реката да спадне, за да можем да влезем и да почистим. Това, което беше направено миналата година изтрая около 6-7 месеца и сега трябва да се прави наново. Заели сме се много сериозно с тази задача и сме решили, че независимо какво заварваме там ние ще се грижим да поддържаме направеното от нас. Мостът, който направихме миналата година все още е здрав”, споделя един от членовете Андрей Домишляров.

Организаторите призовават всеки, който има възможност да си облече народна носия, за да почувства атмосферата на това място. За втора поредна година празникът се провежда под патронажа на кмета Владимир Георгиев, който е почетен член на КЛИО „Чакър Войвода”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close