Култура

„Чакърови празници“ 2015

chakyrovi prazniciЗоя Станкова

„Потомецо на славни българи! Когато минаваш по старата пътека на път за Чакъровата поляна, заслушай се в ромона на Искъра и в песента на старата река. Затвори очите си и легендите ще оживеят след толкова години…“

В периода 24-26 юли на Чакърова поляна ще се проведат тазгодишните „Чакърови празници“, посветени на 200 години от рождението на Чакър Войвода. Празниците са под патронажа на кмета на Община Самоков – Владимир Георгиев.

Организатори на превърналото се в традиция събитие са Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър Войвода“, с изключителната подкрепа на Община Самоков, за което от клуба изказват и огромната си благодарност.

В програмата е планувано участието на ансамбъл “101 каба гайди” град Смолян, които и ще открият събитието, както и участието на народния певец Янко Неделчев.

Както всяка година, всички посетители и любители ще могат да се насладят на възстановки с живи картини, в които ще се включат Национален съюз „Единение“ – София, Патриотичен клуб „Бдинци“ – Видин, Клуб „Поп Минчо Кръстев“ – Стара Загора, Клуб „Крум Страшний“ – Шумен, Клуб „Традиция“ – Плевен, Клуб „Миноносец Дръзки“ – Варна, Клуб „Хайдути“ – Пловдив, Клуб „Възраждане“ – Търговище, Клуб „ Св. Георги“ – Луковит, както и клубовете от Хасково, Мирково, Мъглиж, Трявна.

Клубове от цяла България ще се включат в тазгодишните „Чакърови празници“ и на фона на миналогодишните под 100 участници във възстановките, тази година се предвижда да са над 150.

Предвиденият курбан, чиято направа чисто финансово се поема от Клуба на любителите на историческото оръжие „Чакър Войвода“ тази година също се предвижда да е за над 2000 души.

На 24 юли (петък) ще започнат с настаняването, подготовката и репетициите, които съответно ще бъдат съпроводени от хайдушки огън и песни. Официалната програма ще започне на 25 юли от 09,00 часа, но всички, които обичат нощувките на палатки са добре дошли да се присъединят още в петъчния ден!

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close