Регионални

Чавдар Петров е новият носител на наградата „Захари Зограф”

Анелия Балабанова

13020247_10206647266001409_322183625_nЧавдар Петров е тазгодишният носител на наградата „Захари Зограф”.  С несъмнен принос за престижното отличие и изборът, върху който се е спряло журито, е експозицията, подредена от художника в Галерията на Съюза на българските художници през месец октомври миналата година. В своята юбилейна изложба-живопис -„Монолог в стената” Чавдар Петров представи пред софийската публика селекция от най-добрите свои творби. Показани бяха както някои от последните му работи, така и произведения от най-ранните години на творческия му път.

Любителите на изобразителното изкуство имаха възможността да се насладят на неподражаемия, декоративен стил на художника, който винаги черпи вдъхновение от родното си място – град Видин, Дунава, речните брегове, водните обитатели и ги претворява в картини, със специфичен изобразителен подход на стилизиране на обектите до степен на декоративност. Чавдар Петров притежава смелостта и умението да превръща заобикалящото го в нещо ново и различно, от което, от една страна да лъха усещането за модерност, а от друга да не се губи връзката с традициите. Творби на художника са притежание на НХГ и почти всички галерии в България, както и на частни колекции у нас и в чужбина /Румъния, Сърбия, Украйна, Франция, Германия, Чехия, Австрия, Чехия, Белгия, САЩ, Великобритания/.

Сред другите спрягани имена на претенденти са това на проф. Ивайло Мирчев – член на журито и носител на наградата „Владимир Димитров – Майстора” за предходната година, гранд дамата на българската живопис, както определят Мария Столарова и това на Греди Асса.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close