Слайд категория

Цял квартал разиграван от незаконно прикачване към мрежата

4ezВ редакцията на „Самоков 365“ дойде сигнал от жители на I-ви квартал, които са меко казано ядосани от отношението на ЧЕЗ и на останалите институции към нерегламентираното спиране на тока вечер.

От две седмици сме свидетели, че времето рязко застудя и проблемът се появил отново в цялата си грозота. През лятото това не се е усещало, защото беше значително по-топло.

От описаното дотук става ясно, че трафопостът под ОУ „Христо Максимов“, точно на игрището, не може да издържи на атаките от повишеното потребление на ел.енергия. Явно натоварването от прикачването към него е голямо, за да предизвика подобно явление.

Дискусията за това не е от вчера и от днес. Преди време от ЧЕЗ се говореше за изграждане на трафопост, който да обхване целия 7-и квартал. Неговото изграждане е било планирано за септември тази година, но по една или друга причина намерението е отложено за февруари 2014 година.

От серията излъчени разследващи репортажи по Нова телевизия стана ясно, че десетки самоковци са ужилени от ток с лошо качество – и не на последно място от неговото често отсъствие. Парадоксалното е, че потършевши са жителите в долната част на града. Останалите получават що-годе качествена услуга.

Във вторник една представителна група от района се срещна с кмета на общината и изложи конкретно исканията си. Хората разказаха, че положението е повече от нетърпимо. Токът спира неколкократно по всяко време на деня. Всички са категорични, че това неудобство е предизвикано от незаконно прикачване – описано с най-малки подробности – чрез катерене по стълби пред погледа на всички живущи там. Без ток остават семейства с деца и болни хора. Човек не може и да сготви дори, защото не знае в кой момент ще му дръпнат шалтера.

Разбира се, наказани няма.

От прикачването намалява и напрежението, разказват недоволните ни съграждани, следствие на което изгарят електроуредите. “Но това не се счита за повреда, нямаш никакви гаранции и не можеш да направиш нищо по въпроса“. Миналата година едно от семействата е ходило при Ивайло Добруджански, който казал, че ще се изгражда нов трафопост, но оттогава нищо не е направено по въпроса.

Възмутените граждани са категорични, че няма да плащат електроенергията си, докато не се вземат адекватни мерки по въпроса.

За да се стигне до това положение, разказват хората, много пъти са инициирали подписки и са подавали жалби и де факто цял Самоков е наясно какво се случва в I район. От целия терор с незаконното прикачване ужилени са над 40 семейства – редовни данъкоплатци. За пореден път се отправи и зов за помощ към полицията.

„Ние не искаме нищо друго, освен това, че като си плащаме услугата, искаме да получаваме съответното качество. Нито повече, нито по-малко. Оттам нататък какво ще правят овластените хора си е тяхна работа. Ние нямаме ток. В нашата държава се превърнахме в малцинство“

Потърсихме за коментар и ЧЕЗ електроразпределение, които любезно не ни отговориха поне на този етап.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close