Седмицата

Църковната литература в електронен каталог

Ongal1 (1)Анелия Балабанова

Доц. д-р Константин Рангочев и колегите му от Асоциация „Онгъл” прекараха четири дни в Долномахленската църква „Въведение Богородично” във  връзка с работата по проекта на Общината за описание на библиотеките към различните храмове в самоковска духовна околия. Целта е да се направи електронен каталог на книгите, които се заснемат и описват детайлно с придружаващите ги реквизити. Важно е да се отбележи, че православната литература не се променя във времето, но от друга страна книгите – требници, служебници, минеи и др. съдържат интересни сведения, свързани с историята на самоковско.  Ето какво сподели специалистът за читателите на „Самоков 365”:

Доц. Рангочев, какво е предназначението на електронния каталог, който предстои да бъде създаден?

За всяка църковна  библиотека ще бъде направен електронен каталог, който първо остава в храма, а след това отива в музея на община Самоков. По този начин тези книги получават своето електронно описание и всичко онова, което носят като информация влиза в употреба. Например току-що намерихме една книга, в която е описано как един свещеник 40 години е служил в Долномахленската църква. Това е част от историята на града, на църквата, на духовната култура, която ние просто  не  познаваме, защото тези неща не са научно достояние.

Този каталог ще бъде ли достъпен публично?

Вие знаете, че каталогът е преди всичко е собственост  на черковното настоятелство и на председателя на храма, разбира се. Това е официален документ и  зависи самото настоятелство какво точно ще реши и по какъв начин събраната информация да влезе в употреба. Ако трябва да бъда честен, той предполага използването за някакви специализирани познания и едва ли ще бъде интересен за всички.

Това ли е църквата в Самоков с най-богат фонд от църковна литература?

Има и други храмове с не по малко интересни библиотеки, но  започнахме от тук. Всяка библиотека има собствен път на създаване – хората са купували книги има и много дарения на книги, особено в селските храмове. Те са ценен източник на информация и от тях могат да се може да се получат доста знания. Сега ми е трудно да си спомня точно в коя църква имаше две еднакви книжки, едната купена 1863г. за 60 гроша, а другата през  1883г. за 100 гроша.  Може да се направи извод, че за 20 години инфлацията е да речем около от 40%. С две думи може да се получи информация, която на пръв поглед е много далечна, но пък от друга страна е значеща.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close