ОбществоРегионални

Църквата „Св. Св. Петър и Павел” в Доспей придоби нов облик

Анна Манова

Църквата „Св. Св. Петър и Павел”, намираща се в началото на самоковското село Доспей, придоби изцяло нов облик. От скоро живеещите в селото и преминаващите от там могат да се насладят на един обновен храм, който вечер е осветен и създава едно по-особено и приятно усещане.

Основният ремонт отне няколко месеца, но желанието на всички, ангажирани с него бе той да приключи до Петровден, когато е храмовият празник на църквата, носеща името на двамата първоапостоли. Извършеното обновление бе наложително, особено след тежката и дъждовна есен.  Влагата оказа негативно влияние на мазилката и на много места тя е разрушена и достигнала до тухла.

Храмът „Св. Св. Петър и Павел” е осветен през 1928 година. Той е от по-новите църкви в Самоковка духовна околия. През годините са правени частични ремонти, за да може да функционира и вярващите да има къде да запалят свещ и да отправят своята молитва. Изминалата есен се оказва тежка за храма. Това налага членовете на църковното настоятелство, с председател отец Георги, да помислят за по-сериозни мерки. По думите на отец Георги са правени няколко пъти опити да се кандидатства по европейски програми, но се оказва, че мярката се променя и до финансиране така и не стига.  На едно от общите събрания на църковното настоятелство през есента на миналата година присъства и бизнесменът Александър Боев. Той приема на драго сърце да помогне в ремонтните дейности.

„Ремонтът на храма бе наистина наложителен, след отминалата тежка есен. Мазилката беше паднала, запушени бяха улуците. Изключително съм благодарен на г-н Александър Боев, който ни оказа такава подкрепа и прие присърце нашето желание. Благодарение на него направихме един по-основен ремонт. Подменихме цялата фасада на храма, постави се в основите изолация, поправено е стълбището към камбанарията. А това, с което той ни изненада е, че монтира външно осветление на църквата. Вечер е много красиво и светло”, подчерта председателят на църковното настоятелство отец Георги.

Той е назначен на работа в доспейската църква през 1998 година и си спомня, че тогава също е ремонтирана фасадата, отново със съдействието на Александър Боев.

Докато тече основният ремонт в него със своя идея се включва и семейството на Станислав Ласкин. Доспеецът многократно е показал, че милее за родното село. И така той допринася църквата да има електронно озвучаване на камбаните. Още на Петровден местните и гостите на селото имаха възможността да чуят новия камбанен звън.

„Отдавна ми се искаше да направим подобно нещо, не само в селото, но и в градските храмове. Много се зарадвах, когато Станислав Ласкин дойде при нас с тази идея. Не е проблем и старият начин на биене на камбаната, но така е много по-лесно и удобно. Звукът е чудесен. Много е красива църквата „Св. Св. Петър и Павел”. Светла и просторна е, строена в по-ново време. Подходяща е за венчавки”, подчерта отец Георги.

Той не скри и радостта си от факта, че се намират добри хора, които да милеят за родното място и да работят  в посока на подобряването му. Както и да следват нишката на историята, когато на времето хората със собствени сили и средства за изграждали църкви. Неговото желание е да продължава да се поддържа мястото, да бъде изографисано и в един следващ етап да бъде отремонтирана оградата. И не на последно място да бъде отслужена архиерейска служба в нея в най-скоро време.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close