Култура

Цигулки и пиано възкресиха спомена за д-р Кашъмов и братя Янкови

Анелия Балабанова

Нежни мелодии като струните на цигулки възкресиха спомена за трима именити самоковци – д-р Борислав Кашъмов, Иван и инж. Михаил Янкови. Концертът в тяхна чест се състоя във вторник, а място на събитието беше Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”. Професорите от Музикалната академия  Ангел Станков и Йосиф Радионов зарадваха публиката със свои изпълнения. На рояла им партнираше Росица Радионова.

„Самоков е от градовете, в които често сме били на път към Рила. Въпреки близостта до София той има свой живот, богата история и е място, което аз и моето семейство с удоволствие посещаваме” – сподели проф. Радионов като не скри задоволството си от факта, че са имали възможността да станат част от това вълнуващо събитие. „Може да не е било кой знае какво, но е от сърце. Начин да почетем паметта и делото на трима изключителни мъже” – обобщи философски музикантът. Проявата беше открита с встъпителни думи на Борис Стрински – диригент и ръководител на Хора на ветераните туристи. Изпълнителите въвеждаха публиката във всяко едно от произведенията преди то да разчупи тишината в читалищния салон. Прозвучаха мелодии, композирани от унгареца Бела Барток, Владимир Панчев и др. Зрителите доловиха „Тъга” –та, звука на гайдите от едноименната пиеса и „Арабската песен”. Пространството огласиха Родопско и Неврокопско хоро, както и популярната Ръченица на Петко Стайнов, адаптирана за цигулки и пиано. „Това са едни от най-добрите български цигулари и преподаватели в Консерваторията. Музиканти-виртуози с много богат репертоар, които винаги съм слушала с удоволствие. Дано ги поканят и за празника на Самоков” – коментира на свой ред оперната певица Росица Тренкова, която също беше сред присъстващите.

Сигурно е, че събитието съживи спомена за трима заслужили наши съграждани с отношение към музиката. „Който пее, зло не мисли” е казал народът в потвърждение на това, че д-р Борислав Кашъмов, Иван Янков и инж. Михаил Янков бяха и едни достойни хора, които дълго ще ни липсват. Димитър Слатински беше един от инициаторите на концерта в тяхна чест, който се осъществи със съдействието на Община Самоков, МБАЛ-Самоков и приятели.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close