ОбществоРегионалниСамоков

Цигуларката Диана Чаушева спечели престижния Concertino Praga 2022

„Самоков 365“

На 16 септември се състоя финалният кръг на конкурса Concertino Praga 2022, който се проведе пред препълнена зала Dvořák на Rudolfinum и беше излъчен на живо по Чешкото радио. Цигуларката Диана Чаушева спечели с интерпретацията си на Концерт за Цигулка и оркестър №1 в сол минор.

Припомняме, че последната седмица на април международно жури взе решение кои ще са финалистите в 56-то издание на Международния радиоконкурс за млади музиканти „Антонин Дворжак“. Тази година състезанието се проведе в соло категория. А компетентно жури от професионалисти оценяваше изпълненията на всички състезатели. На челните четири места се класираха виолончелистката Полина Тхай (Русия), цигуларката Диана Чаушева (България), пианистът Николай Бирюков (Русия) и пианистът Виктор Вичев (България).

Вълнуващият финал до последния момент държеше в напрежение участниците и в очакване какво ще бъде последното решение на  деветчленното международно жури, оглавявано от пианиста Павло Гилилов. А радващата новина е, че талантливата самоковка Диана Чаушева се нареди на първа позиция. Италианският тромпетист Филипо Ломбарди зае второ място, чешкият цигулар Ричард Колерт е трети, а пианистът Виктор Вичев получи почетното отличие I степен. Конкурсният концерт се проведе в рамките на фестивала Dvořák Prague, солистите бяха придружени от Симфоничния оркестър на Чешкото радио с диригент Роберт Джиндра.

„Изобщо не го очаквах, защото другите финалисти бяха направо невероятни. Мисля, че за цялото състезание е важно и журито да се забавлява, което смятам, че успяхме да направим. Наистина съм изненадана, но много щастлива, защото Concertino Praga ще ми помогне в развитието ми и се надявам да вдъхновя и други млади колеги“, бяха думите на Диана Чаушева веднага след обявяването на резултатите.

Благодарение на подкрепата на Фондацията на семейството на Карел Комарек, победителят в 56-ия международен конкурс за млади музиканти на радио Dvořák, Concertino Praga, получава стипендия от 5000 евро, която е предназначена за музикално развитие или закупуване на нов инструмент, и в същото време има възможност да направи професионален запис в студията на Чешкото радио. Подгласникът получава 2800 евро от фондацията. Третото място е за стипендия в размер на 1700 евро, дарена от Bulb. Четвъртото място е подкрепено и с финансова награда, чийто дарител от 700 евро е издателство Bärenreiter Praha.

Международното експертно жури, председателствано от пианиста Павел Гилилов, включваше величията на чешката музика – пианистът Иво Каханек, цигуларят Йозеф Шпачек, виолончелистът Томаш Ямник и кларинетистът Ървин Вениш. Имаше и жури от чужбина, а именно директорът на Бамберския симфоничен оркестър Маркус Рудолф Акст, тромпетистът Сергей Накаряков, кларинетистът Венцел Фукс и цигуларят Борис Бровцин.

Бонус за финалистите и другите избрани участници в конкурса е поредицата от концерти на Южнобохемския фестивал Concertino Praga. Всички концерти, проведени от 19 до 23 септември в атрактивните исторически зали на Чешки Крумлов, Бехине, Требоне и Йиндржихова Храдец, се записват или предават на живо от Чешкото радио „Вълтава“.

Диана Чаушева спечели Наградата на публиката с вота на публиката в Рудолфинум.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close