ОбществоРегионалниСамоков

Център за обществена подкрепа отвори врати в Самоков

„Самоков 365“

Център за обществена подкрепа отвори врати в Самоков. Това стана в началото на май. В него работят осем служители.

Дейността на ЦОП – Самоков се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси. Финансирането е на стойност 1 млн. лв и ще бъде за срок от 3 години. След изтичане на този срок, Общината ще кандидатства социалната услуга да стане делегирана държавна дейност.

Към центъра работят управител, двама социални работници, психолог, педагог, юрист и поддържащ персонал. Строителството започна преди около две години, като със спечелен проект по Оперативна програма „Региони в растеж” се финансира ремонта на съществуващата сграда на бившето помощно училище „Никола Драмалиев” и обзавеждането. В напълно обновената сграда са обзаведени кабинети на специалисти, както и няколко стаи за кризисно настаняване.

През 2019 Община Самоков получи финансиране по проект „Красива България” за изграждане на достъпна среда към ЦОП-а и вертикална планировка в двора. Изгради се и оградата. Със средства от общинския бюджет, сградата бе газифицирана. Услугите, които ще се предлагат там са подкрепа за хора, претърпели домашно насилие, превенция срещу ранните бракове, семейни консултации и др.

Капацитетът на центъра е 100 човека. До момента има Център за настаняване от семеен тип за деца, Център за рехабилитация и интеграция, Корпус за социални услуги, домашен социален патронаж, социална кухня, домове за възрастни хора и др. Центъра за обществена подкрепа ще може да осигури подслон и на майки с деца до 3 годишна възраст. Социалната ангажираност е много важен аспект за едно местно управление, изразяващо отговорността му към лицата в неравностойно положение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close