ОбществоРегионалниСамоков

Центърът за спешна помощ в Самоков ще има денонощна охрана

„Самоков 365“

Община Самоков ще подготви писма до директора Центъра за спешна помощ – София д-р Георги Гелев и до ОДМВР- София за предприемане на действия, с цел осигуряване на по-добри и безопасни условия на труд. Това заяви кметът Владимир Георгиев на проведената днес среща с екипа на Спешна помощ – Самоков, полицията и общински съветници от Седми квартал. Срещата е по инициатива на д-р Ивалина Трендафилова – началник на филиала в Самоков и е във връзка нападението над медици в събота вечерта.

На срещата присъстваха още председателят на ОбС Мая Христева, зам. – кметовете и секретарят на община Самоков, началникът на полицията Янко Рогачев и целият екип на Спешна помощ. Медиците споделиха, че живеят и работят в страх. Проявата на агресия към тях не е единичен случай. Многократно са били атакувани, но основно вербално и до нападение не се е стигало. Те споделиха, че такъв инцидент се случва за пръв път и, според тях, само намесата на полицията е спасила живота им.

Среща е организирана с идеята да се намери решение, което по някакъв начин да гарантира сигурността им, защото целият екип обмисля напускане. Те изразиха надеждата на центъра да бъде осигурена 24-часова охрана, за да могат всички да бъдат по-спокойни за нормалното му функциониране.

Общинските съветници от Седми квартал обещаха да съдействат винаги, когато се наложи, като предоставиха координатите си на екипа, за да ги търсят при нужда. Те подчертаха, че за да не се стига до такива ескалации, трябва взаимно уважение и от двете страни.

Началникът на полицията се ангажира да осигури 24-часово полицейско присъствие в Центъра за спешна помощ.

„Самоков се разраства и има нужда от спешна помощ. Ние сме в същото положение. Търпим негативи, но когато случаите стигнат до спешност, търсят нас и вас. Ето защо, ще създадем организация по охрана така, както е в областните спешни центрове“, подчерта Рогачев.

Кметът Георгиев, след като изслуша всички страни, обеща, че от страна на общинското ръководство ще бъдат предприети всички действия, за да се запази Спешна помощ в Самоков. Общината ще съдейства да бъдат назначени здравни медиатори, които да обясняват на пациентите здравните грижи, които могат да получат в спешния център. Защото в разговорите стана ясно, че пациентите не са наясно кое състояние е спешно и изисква неотложност. Също така Общината ще изпрати писма до началника на Центъра за спешна помощ – София, като посочи необходимостта на медиците да бъде осигурена и необходимата рехабилитация, заради работата с голямо психическо напрежение. Ще бъде изпратено писмо и до МВР с искане за отпускане на допълнителен щат, тъй като щатът на РУ-Самоков е недостатъчен за обезпечаване на всички отговорности. Ще бъдат проведени и разговори с МБАЛ – Самоков за комбиниране на охраната й, така че да охранява и Центъра.

„Ако тези мерки ще дадат някакво спокойствие, още днес ще задвижим документално нещата. За целия град е особено важно да бъде запазен Центъра за спешна помощ, така че не бързайте с молбите за напускане”, каза градоначалникът.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close