Слайд категория

Центровете за професионално обучение като лъч светлина в тунела

AliansЕвропейските проекти и програми, по които страната ни работи, родиха редица феномени. На бял свят се появиха десетки Центрове за професионално обучение (ЦПО), предлагащи курсове за работници и служители, желаещи да повишат квалификацията си. За сравнително кратко време това се превърна в един доста печеливш бизнес. „Европейски алианс по образование” в Самоков е един добър пример как нещата могат да се случват.

Лицензираният център за професионално обучение провежда обучителни курсове по 30 професии в областта на хотелиерството, ресторантьорството, икономиката и селското стопанство и предлага езикови обучения по английски, немски и руски език на територията на община Самоков.

Курсовете са основно практически. Имат и теоретична част, която е задължителна по програмите на Министерството на образованието и науката, но практическата част е водеща. В различните бази, с които работи Центърът, курсистите имат възможност да практикуват в реална работна среда, на самостоятелно обособени работни места. По думите на специалистите, работещи в организацията, това дава възможност на обучаемите да се запознаят по-обстойно със спецификата на професията, която изучават. Предимството на Центъра е индивидуалната насоченост на обучението към всеки един от курсистите.

Екипът от лектори, с които работи учебният център, е с дългогодишен стаж и опит. Повечето от тях са мениджъри на фирми и управители на отдели в областта, по която преподават. Заедно с високо квалифицирания преподавателски състав и съвременните програми за обучение, лицензирани от Министерство на образованиетои науката, „Европейски алианс по образование” ООД осъществява квалификация и преквалификация на човешки ресурси и професионална подготовка за работа по едни от най-актуалните професии – „Ресторантьор”, „Хотелиер”, „Администратор”, „Оперативен счетоводител”, „Екскурзовод” и др.

По-голямата част от участниците в обученията са млади хора, за които това е първа професия, но има и 40-50 годишни курсисти, работници от фалирали предприятия, които искат да сменят професията си. Те се насочват към професията „Готвач” или „Хлебар-сладкар”, докато по-младите се насочват към професии като „Козметик”, „Фризьoр”, „Маникюрист”, „Администратор”. В обученията се записват и млади хора, които искат да се преквалифицират. Жени, които са медицински сестри, искат да се занимават с козметика.

От няколко години Центърът за професионално обучение към „Европейски алианс по образование” организира и провежда курсове за обучение по професионални квалификации и ключови компетентности по схема „Аз мога” и схема „Аз мога повече”, финансирани от Европейския социален фонд чрез ОП „Развитие на човешките ресурси”, като до момента по тези проекти са обучени над 150 лица.

В периода май 2011 г. – април 2012 г. „Европейски алианс по образование” ООД изпълни успешно проект по Мярка 111 от Програмата за развитие на селските райони и проведе обучения чрез дългосрочни и краткосрочни курсове в областта на земеделието и горите. Целта на проекта беше повишаване на квалификацията на собственици на гори, земеделски производители, както и заетите в техните стопанства, като в обучението взеха участие близо 900 лица. Така идеята за учене през целия живот придобива реални измерения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close