ОбществоРегионални

Цената на рибата няма да се вдигне драстично за Никулден

Жанета Димитрова

Днес почитаме светлия православен празник Никулден, дни преди това започна да се говори за цената и качеството на рибата. Денят на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. По традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често пълнен шаран с орехи. За всички останали вкусове в рибните магазини се предлага богат асортимент от най-различни видове риба. Това, което интересува потребителите най-много е цената й, без да пренебрегват качеството и сроковете на годност. Малко са специализираните магазини за риба в града и се оказва, че доста хора предпочитат да пазаруват в големите вериги.

Дали цените ще тръгнат нагоре и прясна ли ще бъде рибата за Никулден, потърсихме мнението на търговците на риба в Самоков. Според тях, обикновено купувачите залагат на 1-2 килограма, като най-много се продава шаран, пъстърва и бяла риба. На тазгодишния празник, „най-солено“  за домашната трапеза ще излезе филето от акула,  сьомга котлетът и филето от бяла риба-мерлуза, чиято редовна цена е около 11 лева за килограм, а най-евтино бялата риба хек и скумрията – между 6 и 7 лева за килограм.

Местните търговци на риба споделят, че тенденциозно всяка година продажбите, ежедневно и по празници, спадат като причина за това посочват, разрастването на големите търговски вериги на територията на града. Коментират, че супермаркетите убиват малкия бизнес и работата на кварталните магазинчета, въпреки това, запазват високото качество и отчасти, редовните си клиенти. Гарантират, че рибата за Никулден при тях със сигурност ще е прясна, а цената няма да се вдигне драстично. Апелират потребителите да купят рибата си за празника от специализирани за това магазини, да проверяват сроковете за годност и произхода.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close