Общество

„Цветните съновидения” на Танер Мерт

Анна Манова

izlojba2Първата си самостоятелна изложба и изобщо първо показване на платната си направи Танер Мерт в понеделник /11 юли/ в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”. Картините са обединени под общото название „Цветни съновидения” и настина в показаните 36 платна има нещо различно, интересно, нестандартно и иновативно.

Обяснението се корени в скромността на автора им, който многократно подчерта пред присъстващите гости на събитието, че е любител. Самият Мерт не притежава самочувствието да нарече себе си художник, защото е самоук. Но картините му изобщо не подсказват, че авторът им няма завършено такова образование или предишен богат опит от различен вид презентации на творбите му. Само времето показва кой художник е добър. На платната му изящно са изобразени предимно женски фигури и лица, пленяващи с деликатност и нежност. Между тях има по някой натюрморт, но веднага след това погледът отново се спира на пронизващи женски очи и черти.

Може би името му ви звучи непознато, но той има връзка с града ни и това е и причината тази изложба да се случи точно в Самоков. Танер Мерт е роден в Балчик, известен период от време прекарва в Турция, а 12 клас завършва в ПГ „Константин Фотинов” в града. Като вече от година и половина се е установил в Самоков.  Мерт никога не е учил рисуване и както самият той сподели: „До преди месец не съм имал идея да правя изложба. Притеснявам се да показвам картините си. Сам се уча”.

През 2014 година започва неговото „изкушаване” в изобразителното изкуство, като в главата му се ражда идеята, че може да рисува. Първият му портрет е с моливи, но това бързо му омръзва и се насочва към маслените бои. Интересен факт е, че първата му картина, която изобразява момиченце с кон, е продадена изключително бързо. Качвайки я в социалната мрежа, една дама я харесва и веднага я купува. Танер Мерт дори тогава не е знаел каква цена би могъл да вземе за нея, защото изобщо не е предполагал, че толкова бързо може да се стигне дотам. Тази случка обаче му вдъхва надежда, че все пак може да се опита да направи още неща и започва да си купува бои. Но желанието му е не да рисува по стандартния начин с четка, а със шпакла. С тази технология картините стоят изпъкнали, релефни.izlojba3

„Много малко хора в Самоков познават Мерт. Никога не съм си представяла, че след толкова години той ще ме изненада с талант, който се е появил като че ли от някакъв друг свят. Ококорих се, когато отивайки на гости у тях видях картините му. Той развихря фантазията си и започват да се раждат картини. Най-голямо въздействие върху зрителя са очите в портретите – силно изразителни и говорещи без думи. Балерини, танцьорки, майки с деца, жени със своите домашни любимци и др., докосват сърцата ни с много емоционалност. Невероятна красота и аромат като че ли усещаме от натюрмортите с грозде, слънчогледи, рози, гърнета с цветя, чаши с искрящо вино. Много държах той да направи тази изложба, за да видят картините му бял свят”, сподели емоциите си двигателят на тази изложба Димитрина Божилова. Тя е главният „виновник” Танер Мерт да покаже платната си в тази първа самостоятелна изложна. Димитрина Божилова е и автор на името на изложбата „Цветни съновидения”, което пък доста допада на Мерт и харесва веднага щом го чува.

„Не очаквах да стигна дотук. Рисувах за удоволствие и пак ще рисувам”, каза на финала творецът. Картините му могат да бъдат видяни до края на август в библиотеката.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close