Слайд категория

Цветан Сичанов прекрати членството си в ГЕРБ

IMG 9123Напук на лошото време, се очертава горещо политическо лято. С дата 07.07.2013 г. Цветан Сичанов подаде заявление, с което декларира отказът си от членство в ПП ГЕРБ. До момента той беше ръководител на местната партийна структура. Бил е народен представител в 41-вото Народно събрание и два пъти кандидат за кмет на Самоков. В разговор с него търсим мотивите за взетото решение и отговор на въпроса има ли път назад. Може ли да се окаже завинаги затворена врата политиката за човек, който е врял и кипял в нея? Ето какво ни разказа той.

 

Г-н Сичанов, от какво беше продиктуван отказът ви за членство в ПП ГЕРБ ?

 

Това е дълбоко премислен акт, не е еднократно емоционално решение. В публичното пространство бяха тиражирани срещи, от които стана ясно, че има недоволни от политиката и ръководството на ГЕРБ. Ние сме немалко хора, несъгласни със случващото се. И след като сме били още от самото създаване на партията е нормално да се чувстваме съпричастни към това, което става. За съжаление, то не е в положителен аспект. Партията не търпи развитие, напротив върви все повече към недобър край. Онзи ден беше последната среща. Събрахме се представители от цялата страна, не сме били пет-шест човека, както някои се опитват да го представят. Отначало въобще не трябваше да излизаме с имена, защото знаехме, че срещу нас ще започне да се излива всичко негативно, което може да роди човешкото съзнание. Да може да го прикачи към някои от тези хора, които мислят по друг начин. За да избегнем всичко негативно, което може да роди човешкото съзнание по наш адрес, излязохме с т.нар. кърваво писмо. Мога да кажа, че ние не сме безидейни хора, неудачници и неуспели. Зад напускането на ГЕРБ, стоят досегашни ръководители на областни структури. Не са за подценяване Благоевград, Варна, Хасково, Велико Търново. От всяка една област има представители. Ние не можем да спасим знамето, но ние можем да се идентифицираме като хора, които не са съгласни със сегашното състояние.

 

С какво не сте съгласни?

 

Не сме съгласни с присъствието и ръководството на Цветанов, не сме съгласни с манипулациите и подмолното ръководене на парламентарна група и партия от страна на Искра Фидосова, не сме съгласни властта да бъде ръцете на Паунов. Партията не стои по най-добрия начин в обществото и това е факт. Настроенията на обществото са насочени в по-голямата си част против досегашното управление. Знам какво ще кажете? Нали и вие досега бяхте от редиците на управляващите. Да, бяхме, но спазвахме някаква партийна дисциплина като хора, които все пак са възприели някакви идеи. Затова сме работили. Но явно това, което ставаше до момента не може да продължава по този начин. Не може да се пренебрегват мненията и становищата на инакомислещите. Не може да се пренебрегват становищата на партии, които са близки до нашата като идеи и ценности.

 

Кои са тези партии?

 

Ами в дясното пространство. Ние имаме ли разговор с някоя от десните партии, имаме ли контакт? Не може да си безгрешния и винаги да вземаш правилното решение, което да налагаш на останалите. Това не е възможно. Не може да вземаш еднолични решения от името на цялата партия. Не може да идентифицираш Цветанов с цялата партия. Не е Цветанов партията, а хората, които са отдолу. Не, на Цветанов, благодарение на хората долу се създаде това нещо. Преди четири години съвсем по различен начин стояха нещата.

Аз участвах в контактната група на едната среща при Борисов. Тогава точно, ясно и категорично ние заявихме, че желаем разграничаване от тези хора, които за нас водят партията надолу. Не бяхме чути. Нормално беше след това да има едно дистанциране.

Можеше ли ГЕРБ да управлява днес, ако имаше допирни точки с някоя от десните партии?

Това е в сферата на предположенията. Дясното пространство е разединено, но смятам, че рано или късно трябва да се получи някаква алтернатива. Ляво-дясно, в момента хората търсят нещо ново.

 

Накъде мислите да продължите личния си и професионален път?

 

В личен план мисля да си почина лятото. Имам някакви очаквания, но не в политически план. Животът не е само политика. Ние сме заявили, че не се търсим някаква кариера. Може би наистина има нужда от нови лица, но нови лица, които да мислят по нов начин, с нови разбирания. С всеки един поотделно са водени разговори – ти от коя страна си? Е, вие какво очаквате след като се обадят двама от силните в тази партия? Да каже аз съм от другия отбор ли? Няма да стане. Според мен свободата е по-важна от всичко останало. Да можеш да си изразиш мнението, да го кажеш свободно. Мисля, че такова нещо в партия ГЕРБ в момента не може да се получи.

Аз самият никога не съм се чувствал крепостен селянин, както заяви в свое изказване лидерът на партията Бойко Борисов, но съм се съобразявал с партийната воля, с партийните решения. Тогава, когато те противоречат на моите виждания, някак си не се връзват нещата.

 

Емил Димитров се спряга като един от основоположниците на новия политически проект. Като депутат от ГЕРБ, името му нашумя около много скандали, заменки…Това не ви ли притеснява по някакъв начин?

 

Всеки има свое собствено мнение, становище, начин на изразяване. Всеки сам носи отговорност за своите действия. Аз затова ви казвам, че предстои един активен летен сезон. Има време. Човек трябва да си преосмисли нещата какво ще прави, как ще го прави. На този етап лично аз се въздържам от категоричен отговор.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close