ОбществоРегионални

Цветан Сичанов: „По съвсем друг начин ще изглежда вотът наесен”

Анелия Балабанова 

Евроизборите приключиха, но анализите и коментарите около тях не стихват. Според официалните резултати на 26 РИК, ГЕРБ печели 34.48% в София област. В абсолютна стойност 21 854 човека са дали вота си за партията, оглавявана от Бойко Борисов. На второ място е БСП за България с 26.60% /16 864/. Трета политическа сила е ДПС с получена подкрепа от 14.46 % /9168 гласа/. Четвърти са патриотите от ВМРО-Българско национално движение, които имат 5 287 гласа /8.34 %/. Това, което направи впечатление безспорно е ниската избирателна активност, която за Самоков беше около 30%. На второ място е добрият резултат, който успя да постигне ДПС. По тези и други теми за размисъл разговаряме с Цветан Сичанов – познато лице на самоковската политическа сцена, което макар и от дистанция продължава да следи с интерес процесите и случващото се.

 

Здравейте г-н Сичанов. Какъв е Вашият отговор на въпроса защо хората и в частност самоковци не излязоха да гласуват на евроизборите?

За мен регистрираната активност от 30% не е чак толкова ниска като се има предвид, че все пак говорим за евроизбори. Можеше да е и малко повече, но партиите на местно ниво като чели не бяха достатъчно активни. Като страничен наблюдател ми направи впечатление малко по-масираните мероприятия на ГЕРБ и ВМРО. Според мен обаче това не е от такова значение за самите избори, а по-скоро за работата в по-малките населени места. Все пак това са третите евроизбори, които се провеждат в България. Ако сравняваме с първите активността е много добра, защото хората в началото въобще не бяха заинтересовани и не знаеха за какво става въпрос.

Вие самият отидохте ли до урната и пуснахте ли бюлетина?

Винаги заявявам гражданската си позиция. Чувствам като нещо нормално да изразя отношението си към живота в България и европейското развитие на страната. Също така да подкрепя определена политическа сила, която считам, че може да бъде успешния вариант за българското представителство в Европа.

Какво Ви направи най-силно впечатление от разглеждането на публикуваните протоколи?

ГЕРБ печелят изборите в Самоков с горе-долу с преднината, която получиха и на национално ниво. В повечето секции ГЕРБ има с 10-15 гласа повече. Преимуществото е изразено в по-голяма степен в градските секции, отколкото в селата. Лично мен ме притесняват две или три места за гласуване, които винаги са играели решаваща роля и обръщат вота в Самоков – 34, 35 и 36-та секция, разположени в бившето училище „Петър Берон”. По друг начин е мотивиран електоратът там. Фактът, че от 700 човека гласуват 500 и 380-400 от тях са за една политическа сила – ДПС, другите 150 са за БСП и има един глас за ГЕРБ би трябвало да звучи притеснително за самоковци. Въпросът е дали не трябва да се реорганизират тези секции по някакъв начин? Най-малкото да се смени тяхното място. До мен достигна неофициална информация, че е имало възможност един човек да гласува по няколко пъти с различни карти. Всичко опира до компетентността на комисиите. Там е важно какво става.

Машинното гласуване проработи ли?

Мисля, че не. Аз самият избягвам този вариант, защото не вярвам. И като народен представител не съм гласувал в подкрепа на машинното гласуване. Предполагам, че може да се манипулира по някакъв начин.

Друго мнение обаче сочи, че ще допринесе за прозрачността на изборния процес и по този начин ще се избегнат евентуални злоупотреби…

Вероятно е така, но според мен системата все още не е доусъвършенствана. Факт е, че доста от техниката по средата на изборния ден не даде желаните резултати. Времето ще покаже.

Изборите минаха, резултатите са ясни. Те бяха възприети от мнозина като генерална репетиция за местните избори през есента. Правилна ли е подобна аналогия?

Доста избори са минали през живота ми в различни варианти – като кандидат и като участник Мисля, че местните ще бъдат доста по-различни. Тогава вече и позициите са ясно изразени, защото не заставаш зад общото. Касае се за благото на хората, развитието на града и селата, така че по съвсем друг начин ще изглежда вотът наесен. Сигурен съм, че тогава и активността ще бъде много по-висока.

Какво сочат личните Ви наблюдения относно преференциите, хората имат ли склонност да използват това право?

На тези избори преференциите са много малко, но на общинските избори мисля, че ще се използва тази възможност. Твърде вероятно е да се пренебрегне партийната принадлежност за сметка на личните контакти и приятелства.

Да се върнем отново в Самоков. Възможно ли е БСП да отстъпи позициите си на местно ниво през есента?

Погледнато назад във времето БСП досега не е губила избори с изключение на един-единствен път. Целта на много от политическите сили е да успеят да се преборят това преимущество. Трудно ще бъде, но аз им пожелавам да го направят. Нека има и един различен вариант на управление, може би да е и по-добър, не се знае.

Дадоха ли отражение предизборните трусове в редиците на ГЕРБ?

Повлияха в отрицателна насока и особено в началото създадоха доста негативни настроения сред хората. До известна степен обаче те бяха предизвестени в действията на хората, които в един момент започнаха да издават властта – като започнем от Цветан Цветанов, Делян Добрев, зам.-министри, агенции и т.н. Цветанов направи доста грешки и неговото отстраняване беше правилно. Стоя 100% зад действията на Борисов. Цветанов не беше най-полезната фигура в последните години. Някой ако мисли, че е се радвал на всенародно доверие и обща обич в партията жестоко се лъже. Много хора са на моето мнение. Прекалено много власт имаше концентрирана в него и той едва ли не разполагаше с целите възможности на партията, което не беше най-доброто решение.

Може би е било полезен ход с оглед на 12-тата победа…

Не, напротив. Премиерът мисля, че точно и ясно го каза. Един човек не може да изнесе едни избори. Без хора, без колектив и организации по места няма как да стане.

В личен план виждате ли обратен път към ГЕРБ?

Създаде се мнение, че едва ли не съм напуснал ГЕРБ заради това, че не бях допуснат втори път до номинации за народен представител. Истината е, че аз бях номиниран, но напуснах партията, заради това, че Цветанов не удържа на обещанието си като не изпълни устава на партията и позицията на общинската организация. Тогава казах, че докато Цветан Цветанов е в тази партия аз няма да бъда.

Към днешна дата обаче той не е в ръководните позиции на ГЕРБ…

Така е и сега имам време за размисъл.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close