Политика

Цветан Сичанов – кандидат за кмет от коалиция „Народен съюз”: „Нашето послание към жителите на Самоков е да направят своя свободен избор”

Si4anovАнелия Балабанова

Цветан Сичанов е от добре познатите имена на родната политическа сцена. В едни от последните си публични изяви той не скриваше своето разочарование от случващото се в общината. Сега, в навечерието на предстоящите местни избори е готов да се завърне на бял кон и по думите му да бъде един успешен кандидат за кмет. Такава увереност му дават хората около него, които за пореден път му гласуват доверие и разпознават в него човека, на когото да се доверят.  Каква е мотивацията да се нагърбиш с тази нелека задача и оправдаеш доверието, дадено в аванс? По-различно ли изглеждат нещата когато си сам „на бойното поле”, а не под партийната шапка? За надеждите и очаквания  – в един от откровен разговор с Цветан Сичанов, бивш общински съветник и народен представител.

 

Г-н Сичанов, след като се изгубихте за известно време от политическото пространство отново Ви намираме там. Каква е причината този път?

Наистина се бях загубил. Имаше един период, в който бях решил да гледам нещата от далече. Но…Слагаме едно но, което беше продиктувано от предстоящите местни избори за кметове и общински съветници. Разговорите ми с мои познати, контактите ми в социалните мрежи и ежедневните ми срещи с различни хора ми дадоха надежда, че мога да бъда един успешен кандидат за кмет и да направя листа с общински съветници, които да са новите лица в следващия Общински съвет. Мотивацията ми беше, че хората може би виждат в мое лице нещо, което е положително за града.  Аз ще дам на тези наши съграждани шанс да си упражнят своето право на глас.  И ако считат, че съм човек, който може да защитава техните интереси в Общината – да, аз съм готов на такава крачка. Кандидатите в листата, на които сме се спрели, са хора с идеи, познати лица в града. Мисля, че част от тях ще станат общински съветници.

 

Статуквото, което наблюдаваме и цялостната ситуация не са ли фактори, които могат да откажат човек?

За съжаление това, което наблюдаваме напоследък е борба между две големи партии, а останалите по-малките са в страни. Едни се опитват да бъдат съпътстващи с управляващите, другите се опитват да бъдат съпътстващи с опозицията. Смятам, че заедно с хората, които ме подкрепят – настроени позитивно и мислещи прогресивно в демократичния спектър на социалния живот  ще успеем да направим нещо, което е полезно за града. Далеч от партийните пристрастия, далеч от партийните поръчители, далеч от партийните чадъри, далеч от партийния покрив и далеч от тези структури, които се опитват да определят поведението на свободно мислещите граждани. Ние сме един кръг лица с еднакви виждания, еднакви интереси, които се различават далеч от партийните, готови са да работят в името на обществото. Става въпрос за известни хора, доказани професионалисти в своята област, независими в мисленето, поведението и работата си, които по съвсем друг начин разбираме нещата.

 

Като форма какво сте избрали – гражданско сдружение или нещо друго?

Когато възникна това наше решение за участие в предстоящата кампания, беше много късно, за да регистрираме гражданско сдружение. Вариантът беше да използваме партийната платформа, само че платформа далеч от партийните централи и интереси.  Спрели сме се на коалиция от шест малки партии с името „Народен съюз”. Те по някакъв начин са ни припознали, за да ни дадат своето съгласие да ги представляваме. Ще искаме да работим единствено и само за Община Самоков и за гражданите. Единственият човек, който се е занимавал с партийна работа и е имал партийни изяви съм аз. Останалите са добре познати професионалисти, непартийно ангажирани и всеки от тях има право на свободно мнение – това, което мисли да го каже. В нашия лозунг ще бъде записано „Свободен глас за Самоков”. Това означава свободно мислене, свободно поведение, свобода в действията без някакви зависимости, далеч от купуването на гласове. По този начин ние считаме, че адресираме нашето послание към всички жители на община Самоков за един свободен избор.

 

По-различно ли изглеждат нещата, когато има партия, която е като покрив над теб и в другия случай – когато разчиташ само и единствено на собствените си сили и енергия?

Да, значително по-различно е. Всеки може да мисли и затова даденият  общински съветник е изпратен в тази община, отделно от партийното мнение да изрази своето становище. Не може да зависиш от виждането на един партиен ръководител, спуснато свише. Аз мисля, че при нас има свобода на действията и това е изключително важно предимство. След като имам такива хора зад мене, след като срещам обществена подкрепа в разговори с хората и то случайни срещи, включително и с непознати, имам увереност, че сме на прав път.

 

Какви цели си поставяте най-общо казано?       

Възможно е да се направят добри неща за Самоков. Например прословутите програми и европейски проекти. Трябва да се действа решително. Имам възможност и хора, с които можем да постигнем някакви резултати. Стимулирането на малкия и среден бизнес е задължително условие. Нашата община е с висок процент на безработица. Създаването на работни места е от важно значение за Самоков и аз мисля, че можем да направим нещо в тази насока. Имаме идеи, с които Общината наистина може да подпомогне /в рамките на възможното/ хора, които имат инициативата и желанието да развиват бизнес, различен от търговския.  Лично мен един конкретен случай ме амбицира да се кандидатирам за участие на предстоящите местни избори. Имахме желанието с мой приятел да развием съвсем малък бизнес на територията на община Самоков. Ставаше въпрос за един съвсем законен бизнес – зареждане на туристически бутилки за газ. Те сега се зареждат на бензиностанциите, което крие доста рискове. Искахме да ни се даде възможност в рамките на едно малко петно – 200-300 кв.м. да направим един такъв пункт по всички законни правила. За съжаление ни беше отказано. В момента общината няма законен пункт за снабдяване с битова газ. Ние пожелахме да създаден такъв, но не срещнахме необходимото съдействие. Щяхме да разкрием поне две работни места. Имаме и други идеи. Доста хора си изкарват прехраната с гъбарство и сме отворени за всякакъв вид предложения в тази насока. Ще приемем с отворени обятия всяка една инициатива, която да обсъдим и евентуално да реализираме.

Какъв ще е следващият Общински съвет?

Шарен. Прекалено много са изявените кандидати и крайният резултат ще зависи от активността. Всеки един от участниците разчита на своя електорат. Има и много разочаровани и ми се иска да се даде шанс на хора – носители на нова визия, които до момента не са имали присъствие в Общинския съвет. Сегашният Общински съвет според мен не е това, което трябваше да бъде. Преди избори всеки защитава някакви програми, идеи и в един момент всичко се претопява. Настоящият ОбС  ми представлява знаете ли какво – една класна стая с ученици и когато учителката ги пита имате ли какво да кажете – всички навеждат глава. Не смеят да се обадят, защото не са подготвени.

 

Да очакваме ли изненади и нови политически формации, които да намерят място в следващия?

Местата в ОбС са 29 и всеки разчита на колкото се може по-голямо присъствие. Да, обаче самият факт, че в НС присъстват много повече партии от преди, означава, че много хора мислят по различен начин. Това дава шанс на повече партии да имат присъствие в ОбС. Какво реално ще бъде то, зависи от броя на гласувалите и как са ги припознали, но при всички случаи няма да бъдат по-малко от сегашните. Има шанс и за тези, които не са били в парламента до момента, но зависи. Разни хора, разни идеали.

 

Към какво трябва да насочи усилията си следващото общинско ръководство независимо в какъв състав ще е то?

Много е важно да има единодействие като всеки защитава своите позиции в Общинския съвет. При едно добро съвместяване на дейностите, при едни добри обсъждания и предложения защо да не се работи в положителна насока. Има хора и до момента, които са допринесли за развитието на нашия град. Ние не трябва да ги изпускаме. Но защо да не приемем и малко по-различното, нестандартното, оригинално мислене. Може би то ще даде шанс за по-добро развитие. Различното мнение не означава, че не е прогресивно поведение. Аз не съм съгласен с решенията на последния Общински съвет.? Един добре обмислен референдум няма да навреди на нашия град. Разбира се, трябва да бъде съобразен с последиците естествено – и в положителна, и в отрицателна насока. Хората от Инициативния комитет бяха доста убедителни на сесията. Защо да не чуе и тяхното мнение. От другата страна не чух поне един общински съветник да изкаже мнението си. Да не говорим, че четири години на някои не им се чу въобще гласът.

 

Related Articles

One Comment

  1. Желая ви успех, аз и моето семейство ще гласуваме за вас, стига с политически креатури, нашият регион трябва да се възползва максимално от хора като вас. Успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close