Седмицата

Цар Симеон и царица Маргарита си купиха традиционни български сувенири в Боровец

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му – царица Маргарита, си купиха традиционни български сувенири от занаятчиите, които участваха в Уикенда на занаятите и изкуствата в Боровец.

Празникът на традиционните занаяти, организиран от Съюза на хотелиерите в Боровец и с подкрепата на община Самоков, беше част от културния календар на комплекса и започна в петък, 19 юли. Програмата продължи до неделя с много изненади от организаторите.DSC 8179

Симеон пристигна на занаятчийското изложение още сутринта в събота, за да измери оригинална дървена рамка, която си бе харесал. Малко по-късно той се върна със съпругата си Маргарита, за да купи произведението на дърворезбаря Стефан Банчев, а освен това двамата избраха и текстилна гъска в стил „Тилда” на занаятчийката Златина Иванова.

Празникът на занаятите започна още в петък, като на общинския паркинг срещу хотел „Айсберг” бяха подредени 21 шатри, на които разположиха произведенията си около 40 майсторизанаятчии от цяла България – София, Плевен, Самоков, Панагюрище, Стара Загора, Смолян, Раковски, Кюстендил, Нови Пазар, Орешак, Троян, Габрово и Монтана. Те са представители на Националната занаятчийска камара, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 – А.Р.И.З. 7, “Седянка” и други майстори.

Изложението-базар се състоя от шевици, картини сух пастел, плъсти, бижута, шита дантела, Калоферска дантела, чанове, сребърна бижутерия, кристали, кукли от прежда, совалкова дантела, грънци, кукерски маски, дръвчета от мъниста, дърворезба, живопис, ножарство, иконопис, художествено изкуство, накити от кристал и стъкло, кожени изделия, керамични изделия, художествена керамика, художествена обработка на дърво, бъчвар, куилинг и декупаж.

Първата вечер беше отредена на театралната постановка на открито – “Сводници” от Иво Сиромахов, която беше дело на младежката театрална студия към Читалище-паметник “Отец Паисий”, гр. Самоков. Представлението събра овациите на публиката, въпреки че актьорите за първи път играха на открита сцена.

В събота гостите на празника се насладиха на демонстрации на: плъсти (Емилия Начева от “Седянка”, Слави Кадиев и Мариета Недкова от А.Р.И.З.-7), шита дантела (Валентина Добрева от “Седянка”), Калоферска дантела (Ани Йовева от “Седянка”), кукли от прежда (Диана Цинцарска от А.Р.И.З.-7), грънчар (Захарин Естов от А.Р.И.З.-7, Димитър Терзиев от Националната занаятчийска камара), кукерски маски и дръвчета от мъниста (Александър Алексиев и Анета Пендакова), декориране на керамични изделия (Гинка Райчева от Националната занаятчийска камара), дърворезба (Стефан Банчев), куилинг (Лидия Костова) и декупаж (Златина Иванова).

Гвоздеят на програмата в събота беше концертът на прочутия фолклорен изпълнител Николай Славеев.

Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З.-7-7 представи в Боровец националната инициатива „Пазител на традициите”. Всеки от гостите на празника можа да види гигантската двуметрова лъжица-символ на кампанията, направена от скулптора Димитър Койчев.

 

Еmaskaдин от специалните гости на празника беше майсторът-фотограф Алберто Стайков, който ръководи работилницата „Фотография за всички” и показа изложбата си „Метаморфози”. Тя съдържа девет фотографии, девет тактилни карти, предназначени специално за незрящи хора, и един видео материал.

Пътуващата фотоизложба „Пазител на традициите” с 21 фотографии, изобразяващи фолклорни празници, обичаи и традиции също беше част от празника.

                                              

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close