Седмицата

Цари мали град начело в класацията „Чудесата на България”

cari-mali-grad-otvori-vrati-160890Римската крепост край село Белчин, Цари мали град, е фаворит на българите във втория тур от Националния електронен вот за „Чудесата на България”. В надпреварата, организирана от в. „Стандарт”, Цари мали град се класира на първо място с 49.10% от гласовете. На второ място е златото на гетите от Омуртагова могила в Сборяново – Свещари, а на трето е Неолитният човек от Кар Дере. Над 460 000 българи са упражнили правото си на вот в референдума за определяне на най-големите археологически открития на новото хилядолетие. Най-оспорвана битка с имейли се състоя на 27.10.13, когато Перперикон, Долината на тракийските царе и Неолитната дама Тодорка сменяха местата си и бяха на кантар за класирането си в топ 10, като накрая Скалният град на траките се класира на 10-та позиция.

Третият заключителен етап от надпреварата за чудо на България, стартира в петък, 1 ноември. Това е една оспорвана битка за първите три позиции и съответно за откритията, с които ние, като българи, се гордеем най-много и настояваме пред държавата приоритетно да развива и финансира.

„Намираме се в един много важен етап от рекламата на „Цари мали град”, това е гласуването за първото място на „Чудесата на България”. От 1 до 17 ноември е третият заключителен етап, в който в момента стават големи трусове в гласуването. Започнаха да се вдигат много процентите за останалите 10 обекта. Като пример мога да дам „Перперикон” от последно място тръгна много напред. Знам как става това – чрез много масирана реклама и поставяне на компютри навсякъде из Кърджали. Това, разбира се, не нарушава по никакъв начин регламента. Ние само можем да се поучим от начина, по който го правят другите. „Перперикон” много пъти е печелил подобни класации. Това, което до момента ние сме направили е да агитираме учители и ученици, поставили сме и компютър горе на крепостта. Искаме да поставим и на центъра, за да може повече хора да се включат. Много е важно да се гласува”, обяснява Веселин Хаджиангелов, завеждащ музеен комплекс с. Белчин.

Всеки може да гласува на адрес: www.bgchudesa.com и www.standartnes.com с личния си имейл по веднъж в рамките на 24 часа. След това може отново. А срокът за гласуване е до 17 ноември. Оставането на обекта Цари мали град на първа позиция гарантира един много добър имидж за целия самоковски район, а веднъж станал чудо на България, става емблема. „Голяма помощ за нас ще е финансовата награда. Говори се за сериозна сума, но каква още не се знае. Но каквато и да е за нас е от полза за подобряване и доразработване на обекта. Необходимо е да се довърши западната стена на крепостта, да се асфалтира обходният черен път, за да се избегнат опашките. Последната неделя са минали почти 3 хиляди души в рамките на един ден. Нашата молба и апел към всички граждани е да гласуват за Цари мали град, защото ефектът от пристигащите туристи е положителен за целия самоковски район. Не е без значение, че за нас ще гласуват Перник, Дупница и Благоевград. А на 24.11.13г. (неделя) по ТВ 7 ще има живо предаване в часовия диапазон 19:00 – 21:00 часа с първите три класирани обекта. Ще има отбори, които ще ги защитават, ще бъде на състезателен принцип, като се предвиждат и живи включвания от самите обекти. Нашият отбор най-вероятно ще бъдем аз, г-н Пешов и някой от архитектите”, обобщи В. Хаджиангелов.

Кое ще е чудо номер 1 на България ще стане ясно в края на месец ноември, а до тогава не пропускайте възможността да гласувате за Цари мали град.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close