Седмицата

„Цари мали град” – една легенда оживява

cari mali gradНа 19, 20 и 21-ви юли предстои официалното откриване

Експлоатацията на обекта ще бъде предизвикателство, коментира кметът Владимир Георгиев

В понеделник, 8-ми юли се проведе Държавна приемателна комисия за обект Късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк „Цари мали град” в с. Белчин. Мнението на проверяващите е, че историческата забележителност може вече да функционира и посреща посетители. Такива не липсват и в момента. Ще бъде издаден акт 16, а на 19, 20 и 21-ви юли предстои официалното откриване. Очаква се церемонията около рязането на лентата да се превърне в истински празник за жителите и гостите на селото.

„От РИОСВ, ДНСК и Националния институт за паметниците на културата нямаха никакви забележки относно строителството” – коментира кметът Владимир Георгиев. „Много хубаво тръгна седмицата за Общината. Готвехме се за по-ранно откриване, но така се стекоха нещата” -добави още градоначалникът. Изпълнени са всички изисквания, свързани с пожарната безопасност и осигуряване на достъп за хора с увреждания. Вече е назначен и част от персонала, което е било едно изискванията преди проверките. Община Самоков няма кой знае какъв опит с експлоатацията на тези обекти, но това не пречи нещата да се получат по възможно най-добрия начин. Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей, беше един от първите посетители на „Цали мали град” и остана очарован от видяното.

Залогът с изграждането на археологическата и културна забележителност е доста голям. Ако Общината „изиграе добре картите си”, това може да се окаже печеливш ход при евентуално кандидатстване за Шишманово кале – друг от емблематичните обекти в района, който може да се превърне в атрактивна туристическа дестинация.    

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close