Слайд категория

Цари мали град – „Една легенда оживява”

cari mali gradВ сряда в Община Самоков се проведе заключителна пресконференция и отчет за свършеното по Проект: „Реставрация, консервация, социализация и експониране на късноантичната крепост с църковен ансамбъл и оброк „ЦАРИ МАЛИ ГРАД” на хълма Свети Спас – с. Белчин”. Проектът, както е известно, е по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на РБ. На пресконференцията присъстваха хората от екипа, работил по реализацията на обекта, Симеон Пешов в качеството си на почетен председател на Фондация „Възраждане на Белчин”, кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, архитект Надежда Клинчева, кметът на с. Белчин Венета Балабанова, завеждащият музеен комплекс Веселин Хаджиангелов, ПР-ът на Общината Веска Тодорова и общинска администрация.

Заключителната пресконференция започна с кратък филм за късноантичната крепост и за нейната история, с какво се е сблъскал екипът в работата си и колко труд е коствало на всички за реализацията на Цари мали град. Лайтмотивът във филма и в рекламните брошури е „Една легенда оживява”. Точно като такава я определят всички, ангажирани по проекта и пълното му изпълнение. „Това е един изключителен проект и всичко направено дотук е голяма гордост за нас. Много премерено и точно е изхарчен всеки лев. Аз лично изпитвам сантимент към всичко направено и това за мен не е просто проект, а цялостна работа по утвърждаване на Самоков и региона като туристическа дестинация. Имаме още едно място, което да предложим за туризъм, а именно Цари мали град. Следващата ни цел е „Шишманово кале”. По осъществяването на музейния комплекс работи голям екип, хвърлил къртовски труд и е нещо, което с годините ще бъде оценено. Това е обект, който си връща инвестициите. Благодаря на целия екип и главно на г-н Пешов за професионализма и душата. До края на месеца обектът трябва да се отчете”, каза пред присъстващите кметът Георгиев.

Като проект на живота си определи Цари мали град Симеон Пешов: „За мен е вълнуващо всяко едно мероприятие, свързано с този обект. Неслучайно го нарекох проект на живота ми. Това е комплекс от духовно-историческо значение. Благодаря на Община Самоков за нашето усилено сътрудничество. Това е пример за публично-частно партньорство с обществена полза. Този обект е най-хубавият, изготвян по Оперативна програма за „Регионално развитие” в страната. Имаме с какво да се гордеем. Разбира се има още довършителна дейност – западната стена, горският път не е в готовност, има още идеи за развитието на проекта”.

Ръководителят му архитект Клинчева направи ретроспекция на целия процес, през който е преминал Цари мали град и сподели, че изпитва гордост от свършеното и от това, че са успели с колективен труд да извадят заритата история и да я предадат на децата си. Общата стойност на проекта възлиза на сумата от 5 мил. 580 хил. лв, като 5,16% е съфинансирано от Община Самоков, участие на немалък процент от фирмата изпълнител „Главболгарстой” и финансовата подкрепа на Симеон Пешов. Проектът е реализиран в рамките на две години и е един от най-мащабните на Община Самоков. Клинчева подчерта значимостта на направеното, което се съизмерва с голямото число посетители, непосредствено след официалното откриване на крепостта на 19 юли тази година, в рамките на няколко дни – 5 хиляди човека.

Веселин Хаджиангелов, който е завеждащ музеен комплекс с. Белчин, също изрази задоволството си от свършеното до този момент: „В последните две години разбрах какво значи работа. Хубавите неща са случват с много работа, ядове и любов. Често по различни поводи ми задават въпроса: как се изпълнява един добър проект? А аз винаги отговарям по един и същи начин, че са необходими три неща-наличието на хубав обект, добра екипна работа и ако е възможно изпълнителят му да е „Главболгарстой”. А за да бъде крепостта вечно жива, тя трябва непрекъснато да се посещава”, обобщи той.

До този момент през обекта са минали около 145 хиляди души, което като реален приход е една сериозна сума – 167 хиляди лв. Важно е да се помисли за доброто експлоатиране на обекта и за поддържането му. Сега предстои първи зимен сезон. Предвижда се изготвяне на културен календар. Като финал на заключителната пресконференция Симеон Пешов призова да се гласува за крепостта в надпреварата, организирана от в.„Стандарт” за „Чудесата на България”, където в момента Цари мали град води и чийто краен срок е 17.11.13 година.

Related Articles

One Comment

  1. Главен експерт Яна Топалова: Цари Малки Град – това е катастрофално. Програмата беше преднамерено ориентирана за усвояване на много големи средства Прочетете статията в сайта”САМОКОВЕСТ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close