ОбществоРегионалниСамоков

Цари Мали град в класация за чудо на десетилетието

„Самоков 365“

Късноантичната крепост Цари Мари град участва в класация за чудо на десетилетието. Инициативата е на вестник „Стандарт“, а основната цел на класацията за най-любимите културно – исторически дестинации, е съхранение на културното наследство на страната ни и да се популяризира историческият туризъм. В надпреварата, която стартира от 5 декември и ще продължи до 20 декември, участват общо 20 обекта.

В навечерието на 10-годишния юбилей на най-голямата национална кампания „Чудесата на България“ организаторите са подбрали 20 обекта, които са се превърнали в любими дестинации и очакват от читателите си да направят топ 10.

Критериите, по които са подбрали обектите са няколко –  извършена реконструкция и консервация, социализация и дигитализация, приходи от туристически услуги, включване в регионален маршрут, допълнителни атракции. В нея участва и крепостта Цари Мали град в село Белчин. Местната забележителелност ще се състезава още с Царевец и Трапезица, Провадия Солницата, Хераклея Синтика и храмът на Ванга, Перперикон, Плиска и Велики Преслав, Бачковски манастир, Стария Пловдив, Ковачевица и Лещен, Триград и др.

Цари Мали град е крепост на 17 века, която се намира върху хълма „Свети Спас” над с. Белчин. Открити са множество ями с култов характер, което показва, че мястото е използвано от местното тракийско население като светилище. Крепостта се свързва с Гала Плацидия, дъщерята на император Теодосий. На хълма над Белчин са открити монети с нейния лик. Храмът „Възнесение Христово” е бил духовен център, в него е открита баптистерия, тук е служил епископ, покръствал местните хора в християнството. Той е възстановен отново през XV в. от Презвитер Йоан, след като от тук преминало шествието, пренасящи мощите на Свети Иван Рилски към Светата Рилска обител.

Днес крепостта и храмът са възстановени едно към едно. В кулите има музейни кътове, даващи представа за нравите, бита, облеклото и занаятите на древността. Мястото извън крепостта е превърнато в атракцион, най-вече с люлеещия се въжен мост, с дължина над 100 м. Между атракциона и крепостната стена има макет на катапулт, изхвърлящ камъни, между боровете има дървени скулптури, изобразяващи рицари.  Има и екопътеки  към върха на хълма, както и специален панорамен асансьор.

Може да гласувате тук: https://standartnews.com/polls/58.html

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close