ОбществоРегионални

„Художници с резачки“ се събраха на карвинг фестивал в Самоков

Анна Манова

Рев на резачки от вчера оглася пространството на паркинга на зала „Арена“ в Самоков. Поводът е първият по рода си за града карвинг фестивал. Негов инициатор е майстор Крум Велев, който събира на едно място любителите на карвинга на дърво в страната, за да се видят и премерят сили в това интересно майсторство. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Самоков.

Крум Велев е известен в Самоков, и не само, със сръчните си ръце и с умението си да вдъхва нов живот на всяко едно дърво, превръщайки го с лекота в животно или растение – всъщност горските животни, рибите и растенията са неговата любима тема. Преди десетилетие самоковският майстор изненада съседи и съграждани поставяйки в двора си фигура на познатия герой от кинопоредицата „Междузвездни войни“ Дарт Вейдър. И в ръцере му постави светещ меч. Това е интересно хрумване и атракция, която и до днес прави впечатление на малки и големи. Вече 18 години Велев изработва с резачката си различни неща от дърво. А неговият индивидуален почерк трудно може да бъде объркан.

Шестима „художници с резачки“ ще изработят в рамките на три дни различни скулптури от дърво. Основната тема е създаването на различни пейки, които след това ще бъдат поставени в парк „Крайискърец“.

„Тук сме се събрали хора с различни професии като карвингът на дърво ни е хоби. Заедно в момента работим с моя колега от Самоков Димитър Димитров, с едно много талантливо момче от Радуил, колеги от Своге, Карнобат и Велико Търново. Доколкото аз знам в България има около двадесет и пет души, които се занимават с такъв тип карвинг, но всеки има своя професия и е трудно да се съберем всички по едно и също време на едно и също място“, подчерта майстор Крум.

По думите му сред майсторите на дърво има пожарникари, лекари и всякакви други сериозни професии. Първоначалният замисъл е бил фестивалът да се проведе през юли, но поради жегите и отпускарския сезон е изместен за средата на септември. Крум Велев е организатор и на други подобни фестивали, които се провеждаха в курорта Боровец. Но сега е категоричен, че вече ще бъде в Самоков.

Тенденцията е фестивалът да стане традиционен, като стремежът е да се увличат все повече последователи на това изкуство.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close