Събития

Художниците от школата на Шуманов представиха изложба и рисуваха на открито по повод Деня на анимацията

Анна Манова

На 28 октомври /събота/ децата от школа по рисуване „Наум Хаджимладенов”, с ръководител Иван Шуманов, представиха своето творчество.  Любезен домакин на събитието беше Сарафската къща и уредникът Марияна Лобутова.

Датата на изложбата не беше избрана случайно, това е Международният ден на анимацията, който се отбелязва всяка година по инициатива на Международната асоциация на анимационното кино. Изкуството на анимацията завладява както децата така и възрастните. То вдъхновява децата към творческо мислене. Точно това е основната цел на ръководителя им Шуманов – да ги провокира към творчество, извън познатите рамки. Трима малчугани от школата – Денис Данев, Мариела Благоева и Иван Иванов запознаха присъстващите с детайли около Деня на анимацията.

В изложбата участие взеха единадесет художници от школата на Шуманов на различна възраст – Денис Данев /12 г./, Мариела Благоева /8г./, Карина Стоименова /7г./, Яна Йовева/ 13г./, Боби Генов /5г./, Радостина Генова /7г./, Зари Недялкова /5г./, Велислава Вълева /13 г./, Алиса Георгиева /19г./, Иван Иванов /9г./ и Габи Христова /13г./ Изцяло в духа на анимацията в изложбата бяха представени нарисувани от децата образи на измислени герои, наречени формално „стикита”, но не пресъздадени познатите такива, а оригинални, авторски. Форматът, на който бяха изобразени – с размер 100/70 см. – беше впечатляващ и даващ възможност на талантливите деца да разгърнат целия си творчески потенциал и фантазия. Наред с тях имаше изложени платна на живописни творби, изработени през летния период от пленарно рисуване и творческа работа в читалище „Младост -2003”, към което се числи школата по рисуване „Наум Хаджимладенов”.

Наред с изложбата присъстващите можеха да видят на специално подготвена за случая мултимедия снимки на изработени от децата и техния ръководител стенописи. Художниците от школата на Иван Шуманов са автори на редица училищни стенописи в почти всички училища в града – НУ ”Станислав Доспевски”, ПГ „Константин Фотинов”, ОУ „Митр. Авкс. Велешки”, СУ „Отец Паисий”, ОУ „Христо Максимов”, ОУ „Неофит Рилски”, Езикова школа „New age”, както и извън страната – Босилеград, Сърбия.

Изненада за присъстващите беше подготвения навън пърформанс, който включваше рисуване върху голямо парче стиропор на фона на акапелно изпълнение на „Полегнала е Тoдора” на двете братовчедки Марина и Маргарита Бочеви. Те трябваше да предадат заряда на песента. Всичко това се случваше пред очите на аудиторията в двора на Сарафската къща. С поздрав към творците от школата по рисуване се включиха с песни Натали Николова и Кристиян Трифонов, които също са част от голямото творческо семейство на читалище „Младост – 2003”. Докато едните деца пееха другите рисуваха. Като всяко едно от тях се стараеше да покаже и разгърне изцяло таланта и потенциала си. Художниците имаха за цел да изобразят всичко онова, което чувстват и достига до тях чрез песента. По този начин се появи зелена трева,  едно красиво маслиново дърво, огряно от жаркото слънце, под което е легнала тъмнокоса девойка. А до нея се извисява снажен момък  с китка в ръка.

Ръководителят на школата Иван Шуманов благодари на децата за упорития труд и всеотдайност, както и на тези, които са го подкрепили за осъществяването на изложбата – Община Самоков, Силвия Несторова и фирма „Пластимо”, Люси Бързанова и Стефан Докузов от „Ротари клуб – Самоков” , домакинът на изложбата Марияна Лобутова и родителите.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close