Култура

Художниците от школата на Шуманов изрисуваха исторически стенопис в ОУ „Неофит Рилски”

Анна Манова

Талантливите художници от школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост – 2003” и техният ръководител Иван Шуманов, вдъхнаха нов живот на кабинет по история в ОУ „Неофит Рилски”. Инициативата е на директора Марияна Солунска и на преподавателката по история Марияна Кралева, в чийто кабинет се намира обновената стена. В рамките на две седмици малките творци Борислава Вълева, Денис Танев, Рая Ангелова, Карина Стоименова, Елизабет Петкова отделяха по няколко часа да пресъздадат историческите и патриотични картини.

„Преди това на тази стена имаше рисунка на историческа тематика, намираща се в кабинета по история в училището. Рисунката представлява три отделни сцени, на които са изобразени хан Аспарух, Христо Ботев и самарското знаме. Децата идваха и твориха с голям интерес. Училището е място за деца, място където да получат знания. А тези рисунки са направени с участието на деца, по този начин се получава една добра комуникация между тях”, обясни ръководителят на школата Шуманов.

Това не е първи подобен стенопис за децата от школата на Иван Шуманов, те имат произведения в НУ „Станислав Доспевски”, ПГ „Константин Фотинов”, ОУ „Христо Макисмов”, ОУ „Митр. Авксентий Велешки” и дори извън пределите на града и страната – в Босилеград, Сърбия. Децата от школата обичат да прекарват времето си заедно в творческа обстановка и да отделят по няколко часа, дори и през ваканцията, за да създават нови и нови неща. Това, което им предстои е участие в Международния пленер по живопис и скулптура, който ще се проведе за трета година в Самоков /3.08 – 11.08 в Доспевската къща/. По време на симпозиума малките творци ще имат възможност да се срещнат с множество артисти от различни точки на света и да обменят идеи и техники. Иван Шуманов подчерта, че очакват участие и в пленер за деца, където ще бъдат поканени малки творци от различни градове да рисуват в Самоков и да се запознаят с историята и културата на нашия град.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close