Общество

Художникът Шуманов подреди за втори път изложба в Дупница

Анна Манова

Самоковският художник Иван Шуманов за втори път представя платната си под формата на самостоятелна изложба в град Дупница. Това се случи по покана на Общинска галерия „Околийската къща” и уредника Катя Йоцова, и с подкрепата на арт ателие „Дон Кези”, и Елена Марулевска. За Шуманов това е шеста самостоятелна изложба.

Откриването на изложбата в кокетната и изключително приятна обстановка на галерия „Околийската къща”, се случи точно в навечерието на отбелязването на 132 години от Съединението. На 5 септември от 17:30 часа близки и познати на художника се бяха събрали да уважат събитието. Една от гостенките – оперната певица Росица Тренкова, не се въздържа и седна на намиращото се в галерията пиано и засвири на него. Всички присъстващи притихнаха, запленени от носещата се като мехлем за душата музика. Последваха бурни аплодисменти. В един миг всичко се сля в едно – изобразителното изкуство и музиката. И двете майсторски изпълнени от самоковски творци. Какво по-хубаво начало на една изложба!

След това думата взе уредникът на галерията, за да изрази своите впечатления от младия художник. „Тази вечер ви представям един много голям художник, който макар и млад е със завидна биография. Това е Иван Шуманов от Самоков. Последните четири графики, които донесе са участвали в изложба във Виена по линия на СУ „Св. Климент Охридски”. А част от платната даже бяха мокри, когато ни ги предостави. Впечатлена съм от това творчество. В изложбата можете да видите редица библейски сюжети, изпълнени по нетрадиционен начин, както и колажи, които разкриват неговите творчески търсения. Пожелавам му успехи!”, каза пред присъстващите Катя Йоцова, която е й куратор на изложбата. Поздравителен адрес към самоковския художник беше изпратил кметът на Дупница, инж. Методи Чимев.

Шуманов от своя страна побърза да благодари за топлата покана и за доброто сътрудничество, като поднесе цветя на двете дами – Катя Йоцова и Елена Марулевска, които са главните действащи лица той да става разпознаваем като творец и в Дупница. Както обикновено Иван Шуманов не беше многословен, но за един художник най-добре говори онова, което е излязло от душата му, неговото творчество. И не на последно място са посланията и внушенията, които може да постигне и да предаде на аудиторията.

Пианото зазвуча още веднъж, под изящните пръсти на Тренкова. Поздрав към художника бяха подготвили и двете ангелогласни славейчета Маргарита и Марина Бочеви, които творят под зоркото око на Лили Шуманова в читалище „Младост – 2003”. Аудиторията остана впечатлена от изпълнението на малките момичета и на това колко талантливи самоковци са се събрали на едно място в тази вечер.

Младият художник беше представил различни по тематика платна. На една част от тях можеха да се видят красивите и заснежени планински върхове, на друга бяха изобразени част от символите на Самоков. Не малка част от изложените картини бяха на библейска тематика, но представени чрез интересен и новаторски подход. На финала присъстващите имаха възможност на чаша вино да се насладят на изкуството и да поговорят с автора.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close