ОбществоРегионални

Художникът Христофор Пейчев подреди юбилейна изложба

Анелия Балабанова

Първият ден на лятото донесе много слънце в буквален и преносен смисъл за почитателите на изобразителното изкуство. В истински празник се превърна представената юбилейна изложба на самоковския художник Христофор Пейчев. Фори, както всички го наричат наскоро навърши 85 години и прие многобройни поздрави по този повод. Той е почетен гражданин на Самоков, автор на герба на нашия град и носител на орден „Кирил и Методий” – трета степен.  Приятно допълнение по повод юбилея, изпълнено с положителни емоции, беше и изложбата в художествената галерия „Проф. Васил Захариев”, организирана от Исторически музей-Самоков.

Христофор Пейчев е роден през 1933 г. в Разград, но вече шест десетилетия – от 1958 г. насам, живее и твори в Самоков. Завършил е Художествената академия, специалност плакат. Член е на Съюза на българските художници от 1979 г. Участвал е в международни изложби в Русия, Германия, Чехия, Полша и други държави, в национални и регионални художествени изяви. В графиката предпочита сухата игла, а като пейзажист – маслото и акварела. Има самостоятелни изложби в София и Самоков, и ретроспективни изложби в Самоков през 2006 и 2013 г. Негови творби – живопис и графика, се намират в галерии и частни сбирки в Австрия, Англия, Холандия, САЩ, Канада, Мексико, Израел и други страни. Именно графиката е тази, с която го познават ценителите на изобразителното изкуство. Наред с черно-белите тонове Христофор Пейчев успя да изненада публиката с много цветни свои творби. От картините гледаха различни образи – експресионистични и доста реални, родени от въображението на автора. Заедно до именития самоковски художник, в този паметен за него момент, беше неговата вярна спътница в живота – Здравка, заедно с дъщерята Деси, съпругът й Мартин Димитров и техния малък син Пепи.

Директорът на ГИМ – Самоков Веселин Хаджиангелов не пропусна да спомене факта, че Христофор Пейчев е един от големите дарители на музея. „Сега искаме ние да откупим две от творбите” – сподели той пред присъстващите. Както ги определи Любен Генов – председател на Съюза на българските художници /СБХ/ това са картини, които времето и компютърните технологии не могат да променят. Какво по-голямо признание от това да си главно действащо лице в изложба, отбелязваща 85-годишнината от рождението на автора. Председателят на СБХ отбеляза, че макар и роден в Лудогорието, Христофор Пейчев се е изградил като художник в Самоков. Изключително много са хората, които ценят неговите творби и станаха съпричастни от събитието в четвъртък вечер. Пожелаха на „главния виновник” –  художника Христофор Пейчев да се съберат отново в същия състав на 100-годишния му юбилей .

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close