КултураРегионалниСамоков

Художникът Танер Мерт запозна сливенските ценители с творчеството си

Анна Манова

Живописецът Танер Мерт излезе извън рамките на познатия Самоков и успя да покаже част от своите платна като самостоятелна изложба в Сливен. Откриването й се състоя в началото на март в галерия „Май“, а поканата към местния творец идва от името на СБХ – представителство Сливен.

В най-женския месец от годината художникът Танер Мерт подари символично на всички дами картини, от които „греят“ лалета, рози или цели поляни с разноцветни цветя. Измежду платната с цветна красота творецът показа и други свои картини, на които са представени жени, пейзажи, животни. Всички те, нарисувани с много прецизност и с характерната за твореца пъстрота, внимание към детайла и релефност.

„Живописец от Самоков, интересен и самобитен творец. Рисува в стилистика близка до поантализма (дивизионизма) на Синяк и Сьора. Изключително детайлно “разлага” фòрмата на цветни фрагменти. Неговата мазка е винаги на върха на шпаклата, което създава освен цветово насищане и висока пластичност в картините му. Сюжетите му са подчертано импресионистични – уловен миг или слънчево петно в пейзажа, натюрморта и портрета. Особената му чувствителност към света, предразполага неговият маниер“, с тези думи Илиян Урумов представи самоковския творец на сливенската публика.

„Много съм трогнат от вниманието и благодарен за поканата да направя своя изложба в Сливен. За мен е удоволствие да се срещна с нови хора, да покажа какво рисувам, да споделим мисли, идеи, виждания“, каза Мерт.

Картините на Танер Мерт са много различни – заради техниката, но и заради творческия подход и поглед. Те представляват едно своеобразно движение на фантазията и въображението, които трудно биха се ръководили от някакво логично обяснение. Това са неговите лични впечатления, събрани върху бялото платно. Художникът не изневерява на себе си и специфичната техника на работа – рисуване чрез маслени бои, нанасяни на множество отделни пластове с художническа шпакла. Избраната от автора техника придава специфичен и силно изразен релеф на творбите и впечатлява със своя колорит. Това им придава един особен чар и почерк. Интересното в творчеството на Мерт е, че картините му носят своя собствена индивидуалност, която впечатлява и няма как да бъде объркана.

Изложбата в Сливен ще продължи до края на седмицата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close