Култура

Художникът Радослав Генев: „Искам да доставям радост чрез платната си”

radi genevТой е единственият самоковски представител в Международния симпозиум в Самоков

Анна Манова

Името на Радослав Генев е познато в творческите среди в Самоков, както и извън него. Защото талантът не е нещо, което може да се скрие или да се „заключи” в граници и параметри, напротив, той има свойството да си намира пролуки и да търси изява навсякъде, където чувства своето място. А платното става инструмент, на който творецът проектира своето светоусещане за всичко онова, което е докоснало най – тънките струни в душата му.

Радослав Генев е един от младите творци в Самоков и ако кажем, че е носител на традициите на града на зографите няма да сбъркаме. Не е и без значение приемствеността на таланта, което при него е неоспорим факт, предвид това, че е внук на самоковския художник Слави Генев и син на дългогодишния специалист в Графичната база на СБХ в града ни Гено Генев. Младият творец е роден през 1987 година. А през 2013 година завършва магистратура по графика в Националната художествена академия при доц. Димо Колибаров. След това специализира в Международен център за изкуства Сите Интернационал дез арт в Париж. Радослав печели конкурс за отворено ателие в Сите Интернационал дез арт в Париж и прекарва два месеца в града на изкуството, от който черпи вдъхновение за всички прекрасни творби, които по-късно излага в самостоятелна изложба в галерия „Финес” в София /2014 г./ Участвал е в редица колективни изложби и биеналета както в страната, така и в чужбина.  Между тях са  Международна графика „Corpo Ex/Posto” във Венеция, Италия през 2011г., участие в 16-то Международно биенале на графиката във Варна пак през същата година.

През 2009 г. Радослав Генев получава Втора награда „Пабло Пикасо в България” за малки графични формати. А през 2013 г. наградата Сите Интернационал дез арт в Париж. Като самостоятелни изложби е представил в Сандански, Самоков, София и Париж. Тази година през май взема участие в Международното триенале на графиката и рисунките в Банкок, Тайлант, това е и първата му изява в Азия.  От 2014 година е член на Съюза на българските художници. В момента работи в Градската художествена галерия, където сред изкуството се чувства у дома си.

По настоящем е единственият самоковски представител на Международния симпозиум по живопис и скулптура – Самоков 2015, който се провежда в седмицата от 6–14 август в Зографската къща в града.

 

Любов към изкуството или изкуство на любовта е за теб рисуването?

От малък обичам да рисувам и израснах сред картините на дядо ми Слави Генев и многобройните художници, които идваха в Графичната база при баща ми Гено Генев.

Това означава, че си наследил таланта си.

Да, таланът ми е наследствен. Наследих го от дядо ми.

Какво е бялото платно за теб, облечено в цвят?

Бялото платно за мен е живот. Това е моят живот-изкуството.

Какво изпитваш като твориш? И какво предпочиташ като техника и като мотив в платната си?

Обичам да рисувам с маслени бои, сухи пастели, акрилна и цветна литография. Обичам да експериментирам.

Коя е най-скъпата на сърцето ти награда до този момент?

Всички награди, които съм получавал за мен за скъпи, но най-голямата беше възможността да прекарам два месеца в Париж. Там се срещнах с художници от цял свят.

Кой е твоят модел за следване в изкуството?

Ако говорим за стил, това определено е импресионизъм. А художниците са: Клод Моне, Камий Писаро, Алфред Сисле, Гюстав Курбе и мн др.

За какво мечтаеш в личен и професионален аспект?

Мечтая да продължа напред към изкуството и да доставям радост на хората чрез моите платна.

Как изглежда Самоков през погледа на твореца Радослав Генев?

Самоков е  прекрасен град, с прекрасна природа и красивата Рила.

Участник си в Международния симпозиум по живопис и скулптура Самоков – 2015? Какво ще покажеш там?

 За мен е удоволствие и предизвикателство да участвам на Международен  пленер и смятам да покажа част от красотата на Самоков.

Художествената галерия в Самоков придоби нов облик, за което заслуга имаш и ти. Какво направи и как се чувстваш там?

Работя като уредник в Художествената галерия и се чувствам добре. Има посетители и ми е приятно сред изкуството.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close