КултураОбществоРегионалниСамоков

Художникът Георги Видинов подари усещане за есен в поредната си изложба

Анна Манова

Художникът Георги Видинов представи 15-та самостоятелна изложба на 11 декември /вторник/ в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”. Мирослава Мирчева се погрижи за официалното откриване като намери най-подходящите думи да представи богатия и вълнуващ творчески свят на художника пред събралата се аудитория.

Превърна се в своеобразна традиция художникът да подрежда картините си по това време на годината в самоковската библиотека. И този път Видинов не е избягал от себе си като чрез платната си показва топли пейзажи, носещи усещане за отминалата есен. Този сезон е може би най-големият му вдъхновител, заради богатата гама от цветове, които майсторски са вдъхнали живот на бялото платно. И в мразовитите декемврийски дни пренасят в топлата и пъстроцветна есен, из горските дъбрави, където слънчевите лъчи се прокрадват между дърветата. По същите горски пътеки се вижда преминаващ файтон, около реките са акостирали лодки, пожълтелите листа се спускат като приятен естествен фон.  Платната са изпълнени с необятната красота на местната природа. Всичко претворено в картините представлява мигновен печат на душата на твореца. Сред акварелите се открояват някои от познатите символи на родното място – Голямата чешма, Джамията. Художникът е предложил и една картина в масло. Виденов не възприема себе си като професионален художник, но е творец в истинския смисъл на думата. Пише хайку, занимава се със скулптура. Те са част от неговите търсения. И както той самият подчертава, изкуството е огледало на душата, нищо повече. Но не в повърхностен смисъл да търсиш само красотата за сетивата, а да проследиш по какъв начин възприемат чувствата ти, как се увеличава енергията. Това е пътят на себепознаването. Защото резултатът е миг, но самият процес може да отнеме часове, дни и дори година, за да достигне до изясняване.

„Както при предишните ми изложби така и сега се радвам на самия процес на рисуването. Нямам никакви специални послания. За мен всичко това е истинско и реално. Това е опознаване на истинското ми аз и по какъв начин мисля и чувствам, а не какво мисля и чувствам. Интересувам се от начина, по който тези процеси протичат в мен. Мисля че това е по-важно, отколкото самия резултат и  какво ще направиш”, сподели художникът.

Изложбата ще продължи и в началото на новата година. Всички, които имат желание да се насладят на платната на художника или да си подарят някое от тях за предстоящите празници, могат да го направят в  библиотеката, всеки ден от 08:00 до 17:30 часа.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close