ОбществоРегионални

Художникът Веселин Начев: „ Наградата „Захарий Зограф” е най-високото отличие, което съм получавал до момента”

Самоков 365

В петък / 17 май/ се състоя церемонията по връчване на ежегодната награда за особени постижения в областта на изобразителното изкуство, носеща името на големия самоковски възрожденец „Захарий Зограф”. Традиционното събитие в навечерието на 24-ти май се състоя в Худ. галерия „Проф. Васил Захариев”.  Проявата започна с минута мълчание в памет на акад. Светлин Русев, който миналата година напусна този свят. Акад. Русев е първият носител на наградата „Захарий Зограф”. Наградата е учредена през 1972 г. Първата статуетка е връчена през 1973 г. Акад. Русев бе председател на журито, което ежегодно определя носителя на наградата, след възстановяването й през 2000 година.
От тази година председател на журито е проф. Аксиния Джурова. Тя представи мотивите за избора и наградения автор. Тази година победителят бе излъчен сред сериозна конкуренция от 7 номинирани художници. Веселин Начев е сред най-търсените съвременни художници у нас – харесван едновременно от колекционери и критици. Включва в живописния език не само цвета, но и повърхността, често прави колажи. Веселин Начев е художник с изключително индивидуален стил. Участва в десетки национални и международни изложби и е автор на множество самостоятелни изяви, представени в престижни галерии у нас и в чужбина. Наградата – статуетка на Захарий Зограф, изработена от скулптора Георги Чапкънов, 4000 лв. и грамота връчиха кметът Владимир Георгиев и председателят на журито проф. Аксиния Джурова. Веселин Начев сподели, че за него това е най-високото отличие, което е получавал до момента.
„Гордеем се, че успяхме да запазим и съхраним една ценност, каквато е наградата „Захарий Зограф” – заяви в словото си кмета Георгиев. „ За град с история, в чиито нишки здраво е вплетена живописта и изобразителното изкуство, Самоков заслужава да връчва тази награда, като по този начин не само отдаваме почит към изконните ценности за нашия град, но и оставаме диря в съвременното българско изкуство….. Ние сме длъжници не само към историята, но и към идните поколения, на които също трябва да оставим история, с която да се гордеят”. Всички наградени до сега картини се съхраняват в Историческия музей на Самоков, който разполага с изключително богат картинен фонд, с много ценни произведения на автори, които в буквалния смисъл на думата можем да наречем класици.
За пета поредна година община Самоков проведе Национален конкурс за детска рисунка в рамките на Националната награда. С това се цели да бъдат поощрени малките художници, както и да се отбележи един път на приемственост между детското творчество и голямото изкуство.
Ежегодно в конкурса участват над 500 творби на деца от цялата страна. Журито, което присъди голямата награда, оценява и детските творби. Според статута на Националния детски конкурс, рисунките на отличените малки художници също са изложени. Носител на специалната награда за 2019 е Павел Марио Вълков на 13 години от Самоков. Наградата връчи кмета Владимир Георгиев. Победител при най-малките стана Берен Бюлентова на 6 години от Търговище. Втори е шестгодишния плевенчанин Боян Куновски, а трети – Мартин Христов от Севлиево. Във възрастова група – 7 -10 години победител е Велин Весков – на 8 г. от София, а негови подгласници Карина Мичева от Севлиево и Полина Николаева от Търговище. Малките творци от тези групи получиха наградите си от председателя на журито проф. Аксиния Джурова. При най-големите възрастова група 11 – 15 победител стана Ивона – Саяна Станева – на 12 г. от гр. Попово. Втори и трети, съответно Калина Еврева от София и Мария Костадинова от Гоце Делчев. Наградите връчи носителят на наградата „Захарий Зограф” Веселин Начев. Наградата на Съюза на българските художници бе присъдена на десетгодишния Теодор Ангелов от София и връчена от председателя на СБХ Любен Генов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close