Култура

Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”

vasil zaharievТекстът е подготвен от Градски исторически музей-Самоков

Художествена галерия-Самоков носи името на видния самоковски художник и изследовател на културното наследство на Самоков проф. Васил Захариев.

Проф. Захариев има изключителни заслуги за създаването и организацията на музейното дело в града, за построяването на сграда за музей и за попълване и комплектоване на музейните фондове с произведения на изкуството. Неоценими са заслугите му за опазването на недвижимото наследство чрез включване на 13 паметника на културата в списъка на защитени старини още през 1928 г., от които са оцелели за съжаление едва половината.

 

През 2015 г. се навършват 120 години от рождението на проф. Васил Захариев Стоянов, роден в Самоков през 1895 г. Исторически музей-Самоков е наследник на неговото творчество по силата на решение на Комитета за култура от 1979 г. В специално обособен фонд се съхраняват негови творби – проекти, рисунки, акварели, масло, графични отпечатъци на цялото му творчество с по няколко екземпляра. През 1995 г. беше издаден каталог с над 230 заглавия, с юбилейна изложба, гостувала на „Шипка“ 6, в Ботевград и в Лайпциг, Германия. Тук е неговата покъщнина, лични вещи вкл. очилата, инструментариум, снимки, наследството на дъщеря му Елка Захариева и др.

Една експозиция може да бъде реализирана по различни пътища. Обичайно е да се започне от идеята и текстовете, а експонатите идват да ги подкрепят. В постоянната експозиция на Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ са включени обекти от фонда на Исторически музей – Самоков: представителни извадки от колекциите на изтъкнати и не толкова известни самоковски художници на XX в. Целта е да бъдат представени културните процеси в града ни след епохата на Българското Възраждане, да се изтъкне приемствеността в художествените традиции на самоковските зографи и колорита на една местна идентичност със свое запазено място и в българската културна история на XX в.

Рисуването е Дар божи в града на Самоковската иконописна школа, който след Освобождението се стимулира от преподаването на изкуство в основните и по-горни класове. Рисуване се изучава и в Самоковския Американския колеж, където е учила неподражаемата портретистка Руска Маринова. Рисуване изучават в Самоковското Богословско училище и семинаристите като Крискарец, Николай Райнов, Сирак Скитник. Самоков има още преди Освобождението в лицето на Станислав Доспевски своя първи академично образован художник. Модерността в европейското изкуство навлиза в града ни непосредствено с училите в чужбина млади художници: Владимир Д. Кацаров (р. 1882 г. в Самоков), завършил декоративна живопис в Париж и театрална декорация в Берлин; Александър Миленков, специализирал в Мюнхен също театрална декорация (1902-1907 г.); Васил Захариев, запознал се с експресионизма и графичните техники на Лайпциг (1922-1924 г.); Слави Генев, дошъл през 1931 г. в Самоков след бохемата на Париж, и станал самоковец и в своето творчество. Делим самоковските художници през XX в. на академично образовани и самодейци, на столични и провинциални, на самоковци и прищълци; причисляваме ги към различни стилове и течения, а те си остават свързани с природата, историята и традицията на този толкова български град!

 Картините им са живата история на стария Самоков с неговите улички и къщи, с лицата на хората и запазената колективна памет в образи и цветове, с величието на Рила в акварел и със сложните взаимоотношения между тези надарени индивидуалисти, изразени във взаимни портрети или горди автопортрети.

Една трудна и противоречива експозиция, обединяваща творчеството на 21 самоковски художници на XX в.
На добър път!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close