КултураЛичностиОбщество

Христо Христов с 10-та юбилейна книга

Анна Манова

Филолог, учител, критик, поет, музикант, естет и мечтател. Не, това не са няколко отделни личности, а съвкупност от всичко онова, което смело в себе си съчетава Христо Христов. На попрището на живота, както се казва, той има много лица. Защото пулсира в днешния ден, но не забравя и миналото. Понякога едното става трамплин за другото. При многобройните ми срещи с него съм останала с впечатление, че най-комфортно се чувства в зоната на писането, но не на последно място и в мелодичността на звуците,  с китарата в ръка. Сякаш това му дава най-голяма завършеност. И двете са му големите любови.

Ето защо едва ли ще ви изненада фактът, че Христов има ново литературно „чедо”. Това е стихосбирката „Магия !?”, която е 10-та подред, като се появява на литературния пазар след сборника с разкази „Ръченица”, следват двата тома на „Самоковски силуети”, стихосбирките  „Мигове – хайку”, „Някога, някъде…”, „Летях…” и „Съ/Откровения – танка стихове”. На корицата отново е онзи човечец с китарата, превърнал се в негова запазена марка. А може би образ на самия него? Мотото на книгата, записано на корицата е: „…Щурците щом те будят нощем…”

В стихосбирката са събрани публикувани и неиздавани стихове. Като това, което се усеща в нея е леката носталгия и тъга. И тук авторът остава верен на една своя любима максима, а именно, че най-хубавите стихове са тъжните. Христов е изключително честен в писането си. Такава достоверност лъха от голяма част от редовете, че те пренасят на даденото място и се объркваш – твое ли е преживяването или плод на нечие въображение. Миналото и настоящето се сливат в една обща симбиоза, защото някои неща са истински и вечни, неподвластни на житейските перипетии. Пише за любовта, тъгата, неизживяното – такава е душата на твореца – „неспокойна/, душата ни е все на път…” Самотата също е тема на „Магия ?!” – „ И сами в нощта/щом обич не намират/, поетите умират”. А сърцето е основният двигател – то подсказва вярната посока.

Такъв е самият ни живот – многопластов, цветен или черно – бял, облечен в лилави краски или по-скоро в сивата гама. Животът е както подсказва заглавието – магия. Христов се „разхожда” по най-тънките струни на човешката душа. Разказва. Споделя. Лириката му е интимна, в този смисъл на споделянето между двама души. Това е една стихосбирка, която трябва не просто да се разгърне и прочете, а да се почувства.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close