ОбществоРегионалниСамоков

Христо Христов отбеляза 40 –годишен творчески път

На 1 октомври 2020 г. читалище “Младост – 2003″ съвместно с Младежки дом – Самоков организираха тържествено честване на 40 години творчески път на Христо Веселинов Христов – ръководител на школа по китара „Акустика” при читалището.

Христо Христов е роден в град Самоков на 13 септември 1951 година. От дете свири на китара към тогавашната школа в града. По-късно завършва колеж за култура и отново музика – китара. Получава образование, което му помага да работи като музикант в оркестър, екскурзовод, ръководител на художествени дейности, свързани с музиката. По-късно завършва Музикална академия в раздел инструментален. Поканен е да ръководи китарен състав на Димчо Тосков и от тогава и до днес. Христов цял живот се учи и образова с цел да може да бъде и преподавател.Завършва и Българска филология и работи като учител в СУ “Отец Паисий“. Творчеството му като писател и поет е много разнообразно. В “Самоковски силуети” книга, която излиза в 3 части, той описва типични самоковски образи с невероятно точно и леко хумористично отношение. Четени с голямо удоволствие от самоковци. Стиховете му са нежни, романтични и използва различни похвати – хайку. Има много негова публицистика, представил е много млади автори и винаги е съпътствал с музикален нюанс. Негова песен в конкурса – “С песен срещу бедността”, текст и музика и в изпълнение на Габи Даганова печели над 100 000 гласа.

Също така и в конкурса за стара градска песен “Помниш ли ” в изпълнение на Аглика Крушовенска пак негови текст и музика спечели отличие. Негов проект е и химна на НУ “Станислав Доспевски”,  в изпълнение на Маргарита Бочева –  възпитаничка на читалище”Младост – 2003″

И ето пред вас е музикантът, учителят, поетът писателят и Председател на сдружението на самоковските писатели в Самоков Христо Христов! Да му е честит юбилеят!

Лилия Шуманова – председател на читалище “Младост – 2003”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close