Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Христо Христов издаде трета част на „Самоковски силуети”

Aнна Манова

Писателят Христо Христов издаде трета част на поредицата си „Самоковски силуети”. Книгата излезе от печат в началото на март и отново събира на едно място кратки истории за личности от града, които са оставили някакъв отпечатък с делата си, интересното си поведение, начина си на общуване или с поста си. Първата част на поредицата излиза през 2008 година, а втората през 2012г.

Христо Христов за пореден път се доказва като неуморен разказвач, който с охота и тънко чувство за хумор пише за лица, които по някакъв начин са му направили впечатление. С голяма част от тях го свързва общо минало и забавни житейски случки. Понякога едно изречение, казано в точния момент, може да се превърне в крилат афоризъм, и дори във визитна картичка на даден човек. Години наред тези хора са разнообразявали живота в Самоков със своите хрумвания, кога заради хумора си, кога заради трагикомичността. Точно тази специфика Христов търси в хората, които намират място в книгите му, и които определя като силуети. През погледа му на творец всеки един човек е малка Вселена и носи в себе си нещо специфично, оригинално и разпознаваемо. Необходимо е само да имаш сетива да го усетиш и перо да го увековечиш. Защото всичко в нашия живот е преходно и се лесно се забравя. Това, което се старае да улови Христо Христов е поне щрих от цялостната личност, което понякога бележи характера на самия човек.

Самоковските силуети са оригинални, различни, цветни, с чувство на хумор и голяма доза самоирония. Те носят в себе си типичния характер на местния човек, който често е недоволен и реагира по интересен начин на света и живота – кога с по-остър език, кога с подигравка, но винаги на място и в точното време. Самият автор обича своите герои и това личи по начина, по който пише за тях. Понякога историите са забавни, понякога тъжни, но едно е сигурно – този, който ги чете или си спомня няма как да остане безразличен.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close