ЗлободневноРегионални

Христина Божичкова: „Търговията е магия”

Бизнес на високи токчета

Анелия Балабанова

Христина Божичкова е харизматична и амбициозна дама, която получи заслужено признание по повод 8 март. Тя се нареди в списъка с отличените самоковки. Хриси е възпитаничка на СУ „Никола Велчев”. След това завършва специалност „Икономика на горското стопанство” в ЛТУ-София, по която работи до 1990 г. От 1991 г. създава собствен бизнес в областта на търговията. Благотворителността в различните й форми заема голяма част от живота на Христина. Откликва на акции и призиви за помощ, а и самата тя е инициатор на подобни кампании. Апелът, който отправя към всички, включително и чрез страниците на вестника е: „Не се страхувайте, преследвайте мечтите си!” Тя самата следва това мото всеки ден от своя живот. В момент, когато се чуди какво да прави, започва собствен бизнес в областта на търговията. Рискува и решението й се оказва печеливш ход. Вижте какво още сподели Христина в интервюто ни с нея. 

 Г-жо Божичкова, как приемате наградата, която получихте по повод 8 март?

Приемам наградата на Община Самоков и Инициативен комитет на жените за утвърждаване образа на съвременната жена с много благодарност и радост за признание за усилията и многогодишния труд.

Жена да се занимава с бизнес звучи твърде амбициозно и отговорно, а Вие го правите вече доста години. Какво Ви костваше?

Спомням си, че в Спортно училище – Самоков, чийто първи випуск съм завършила, се отнасяха към момичета и момчетата по един и същи начин, което ме научи, че всеки може да постигне мечтите си. Действие, проактивност, визия и страст към всичко, което предприема са моята рецепта за верния път на успеха за постигането на собствените ми цели. Питате ме, какво ми костваше? За мен това беше и продължава да бъде осъзнат избор и път, по който вървя с удоволствие.

Спомняте ли си за началото когато започнахте?

До 1991г. работех в Горско училище – Боровец, но ме съкратиха. Бях изправена пред избор какво да правя с живота си оттук нататък. В годините на криза и липси, безработица и подбудена от собствената си природа и спортен дух, реших да създам собствен бизнес. Аз поех риска, без да имам представа от бизнес план, от това какво бих могла да постигна или какво ще открия на хаотичния пазар и във времето, когато в магазините нямаше нищо. Всяко начало не е лесно, но търсенето на много възможности, постоянството и търпението бяха основните качества, които ми помагаха да издържа да се справя. Семейството ми ме подкрепи, за което аз съм им много признателна.

Защо избрахте Самоков?

Самоков е моят роден град. Тук са семейството, приятелите и коренът ми. Да не забравяме и Рила. Това е планината, която ми дава и сила. Планинските върхове ме вдъхновяват да търся моите житейски върхове.

Как оцелявате днес?

Днес живеем в постоянно променяща се среда. Съвременните технологии, новите навици на хората да пазаруват в моловете и онлайн, както и конкуренцията налагат да сме гъвкави и адаптивни. Затова и непрекъснато се усъвършенствам, учейки чужди езици и се стремя да се информирам за актуално тенденции и за всичко, което се случва около нас.  

Бизнесът е сектор, в който си на гребена на вълната, а в следващия момент потъваш и е много важно да умееш да изплуваш отново. Как смятате в момента къде сме ние – на дъното, над повърхността или някъде по средата…?

За мен търговията е магия. Права сте и от опит мога да споделя, че в търговията един ден с друг не си приличат.  Във всеки един момент аз се отнасям с много любов към клиентите си и се стремя да усетя интересите им, за да се върнат отново с усмивка.

Какви са Ви впечатленията, умее ли българинът да управлява разумно парите си?

Мога да говоря само от свое име и смятам, че в народопсихологията  на българина не случайно е заложена философията на поговорката „Бели пари за черни дни”.

Хората Ви асоциират и с благотворителните акции, в които се включвате активно. Какво Ви провокира да помагате?

Твърдо вярвам, че даването дава и че заедно можем повече. Затова се ангажирам с всяка кауза, в която вярвам.

Разкажете малко за нещата, които не знаят за Вас и остават в сянка?

Любовта към природата провокира у мен интереса към здравословния начин на живот. Няма нищо по-хубаво от освежаваща и зареждаща сутрешна разходка в полите на Рила.

Кои са предизвикателствата, които ще дойдат с 2018 г.? Кои са вашите лични такива?

Каквито и да бъдат предизвикателствата през 2018-та година, аз се надявам като човек разчитащ на собствените си сили и качества и с подкрепата на семейството ми, да ги преодолеем. И с това бих искала да пожелая на Вас и Вашите читатели и най-вече на дамите, в духа на женския месец март, да са здрави, смели, да вярват в себе си и да преследват мечтите си.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close