ОбществоРегионални

Хранителна банка в Самоков ще подпомага нуждаещи се

Анелия Балабанова

Миналата седмица беше подписан договорът като официално потвърждение, че от началото на следващата година в Самоков ще заработи хранителна банка. Определеният бъдещ склад за раздаване на хранителни продукти е в общинско помещение с площ от 10.00 кв. м., разположено в сградата на Домашен социален патронаж / „Кутна хора”/ . Експертната оценка сочи, че у нас годишно се изхвърлят 400 000 000 килограма храна. Ако само 5% от нея бъде спасена от хранителната банка, това са 50 кг. продукти за 400 000 човека. Реално всеки човек може да бъде полезен за каузата на хранителните банки чрез даряване на храна, труд, услуги и пари. За да има успех е от значение диалогът с широк кръг от социални и бизнес институции. Важното е, че всеки може да приеме тази кауза и да помогне според възможностите си. Включително и в Самоков вече ще има такава възможност благодарение на Стефан Чолаков, фондация „Ако си дал” и хора с добри сърца, които са основният двигател.

Г-н Чолаков, на какъв етап към днешна дата са нещата, свързани със създаването на хранителна банка в Самоков?  

Вече си взехме официално договора от общината и вече мога официално да кажа, че Самоков е единственият необластен град в България, в който ще има хранителна банка. Инициативата това нещо да се случи е на едно момиче – Ася, което живее в Щатите. Тя е от Самоков и ще плаща наема за първата година от ползването на помещението. По-сложно от чисто процедурна гледна точка е да се преотстъпи безвъзмездно и като компромисно решение го наехме от Общината. Както вече споменах, националната хранителна банка ще има складове във всички областни градове плюс Самоков. Следващата стъпка е Костинброд, където е седалището на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ за Софийска област. Техни специалисти трябва да дойдат и инспектират склада като след това издадат съответно удостоверение за регистрация. Вече имаме всички останали документи. Надявам се до месец да получим лиценза и големите хранителни вериги да започнат да оставят храни, които хората да получават. Това най-вероятно ще се случи през първите месеци на 2019 година.

Какво ви провокира да предприемете подобна стъпка?

Провокират ме неправдите, които виждам. От 10 години работя в чужбина, където имам свой бизнес. В България по-голяма част от времето ми е свободно, въпреки че имам пет деца, за които се грижа. Всъщност аз правя хранителната банка от името на фондация „Ако си дал”, защото такова е изискването и я оставям на добротворците. Трябват 10 склада в 10 области, за да се издаде лиценз. От две години го правя. Много е трудно и без хората по места няма как да стане. Най-вероятно следващия град е Казанлък, но първо сме се насочили към областните центрове.

Големите вериги как реагираха и изразиха ли готовност да се включат в подкрепа на каузата?

Правим го съвместно. За тях храните, които изхвърлят са сериозен проблем и те не желаят да ги хвърлят. Досега имаше ограничение и супермаркетите не можеха да ги даряват на нито една институция, освен на хранителна банка. За съжаление в България има само една хранителна банка, която е с единствен склад в София. Ние правим другата, която ще има 30 склада. Храна има много и за всички. Реално това, което се изхвърля може да изхранва голяма част от хората, които имат затруднения – пенсионери, трайно бедни хора, инвалидите с ниски пенсии, а защо не и хора, закъсали на момента. Ние нямаме система, с която да ограничаваме някой. Самоков е в такъв район, Боровец е съвсем близо, но е много трудно хотелите и ресторантите да ни дарят официално храна. Особено хотелите, които са на ол инклузив изхвърлят огромно количество храна, но реално няма как да се възползваме.

Каква храна ще ви предоставят големите хранителни вериги?

Всичко, което се продава в техните обекти – консерви, варива. Ще ни даряват неща от топлите витрини. Всеки ден се бракуват печивата от фурните, които също ще идват при нас. Веднъж седмично ще ни доставят и храните с изтичащ, но подчертавам не изтекъл срок на годност.  Различните класове храни имат различно изискване за хранителната банка, но е от порядъка от 10 дни. Шефът на социалната кухня Красимир Кощров се ангажира донякъде с логистиката на склада и ще ни помага в известна степен. Разчитаме на доброволци, както на другите места в България. Хранителната банка е нещо, което ще остане във времето. Сключените от нас договори са дългосрочни – три, пет годишни и това ни гарантира една устойчивост и спокойствие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close