ОбществоРегионални

Храмовете остават отворени за Цветница и Великден

Самоков 365

В навечерието на едни от най-хубавите пролетни празници – Цветница, Лазаровден и Великден мнозина ще потърсят своя пристан и упование в Божията вяра. Желанието се засилва и от извънредното положение, в което се намираме. Храмовете остават отворени, но призивът е хората да не се струпват в тях. Местните свещеници увериха, че са предприети са всички мерки, съгласно разпоредбите на Кризисния щаб, Негово светейшество Неофит – патриарх български и Софийската Света Митрополия. Във връзка с това са въведени някои новости по отношение на службите. Те са свързани най-вече със засилените санитарно-хигиенни изисквания.

Архиерейският наместник и предводител на Митрополитската черква Михаил Колев съобщи, че традиционните върбови клонки за Цветница ще бъдат осветени в притвора на храма или на двора. Благодатният огън, който с нетърпение се очаква да пристигне ще бъде преподаден между вярващите навън. На Разпети петък, определян от християните като най-тъжния ден в годината, Христовата плащеница ще бъде изнесена при спазване на необходимото отстояние. „През хилядолетното съществуване на страната ни църквите никога не са били затваряни” – коментира архиерейският наместник отец Михаил Колев. Такова основание няма и сега, стига посетителите да са достатъчно дисциплинирани.

Това е мнението и на отец Георги Николов от Долномахаленската църква „Въведение Богородично”. Той разказва, че се прави непрекъсната дезинфекция на иконите и стелките пред храма. Фирма „Килъри” пък са направили цялостно почистване с препарати на двора и църковната сграда по своя инициатива, благотворително. „Храмовете са отворени, но трябва да се спазват изискванията” – заяви отец Георги и определи връщането на вярващите на някои места в страната като своеволие от страна на органите. Тези, които ще предпочетат да си останат вкъщи по празниците имат възможност да проследят литургиите в Долномахленската църква онлайн, чрез живо излъчване във фейсбук.

Готовност да се справят с неочакваното предизвикателство – служба по време на пандемия заявяват и от Девическия манастир „Покров Богородичен”. Отец Любомир Мишков. Там са наети допълнително хора, които да се грижат за чистотата около и в храма по време на празниците. По думите му хората са изключително дисциплинирани и се вслушват в препоръките, които се дават да си останат вкъщи. Времето, в което се намираме поставя на изпитание не само телата, но и душите ни. Не е ясно колко ще продължи този период, но църквите са подготвени. Има възможност курбаните, които се правят за Гергьовден да бъдат осветени пред храма или в домовете. „Да потърсим упование в Бога и молитвата” – призовава отец Любомир. Не пропуска да спомене, че в Девическия манастир се намират мощите на Св. Панталеймон, провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките. Те са донесени в Самоков през 1832-1833 г. и са вид убежище и спасение по време на епидемии. Те се съхраняват и до ден-днешен там, а очакванията са частица от тях да бъдат дарени на новопостроения храм „Св. Панталеймон” в двора на МБАЛ-Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close