Седмицата

Хотелиери, земеделци и занаятчии с общи идеи за развитието на Рила

RilaАнелия Балабанова

Селскостопански производители, занаятчии и представители на туристическия бранш от Община Самоков седнаха на една маса по време на среща, организирана от Агенцията за регионално развитие на Рила. Една от целите на инициативата беше да се обсъдят възможностите за популяризиране на автентични хранителни продукти и ястия от района. Само преди няколко седмици се състоя друга подобна среща със земеделски производители от Самоков и Сапарева баня. Присъстващите я определиха като обещаващо начало. „Връзката между храната и туристическия продукт е много голяма. Не може от 100 години да правим едни и същи неща и да очакваме различен резултат” – коментира Камелия Радева от Агенцията за регионално развитие на Рила и добави, че храната дава образ на туристическата дестинация.

Това обаче далеч не изчерпва амбициите на организацията. Стремежът е за създаване на общностно мислене и устойчиво развитие на Рила. Радващото, че освен Самоков и Сапарева баня, каузата обединява и други общини в района – Рила, Кочериново, Благоевград, Белица, Костенец като броят им се увеличава с всеки изминал ден. Данните показват, че 84% от туристите, които  купуват сувенири, всъщност купуват хранителен продукт.

В момента инициативата е на фаза идеи, чиято проекция в бъдещето включва организиране на уъркшопове с произведени директно във фермите млечни и месни изделия, занаятчийски изработки и др., като ще се търси и подкрепата на Туристическите информационни центрове. Планира се да бъде направен и албум със снимки и информация за Рила, тъй като на пазара за момента подобно нещо липсва.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close