ОбществоРегионални

Хорът на ветераните туристи чества половинвековен юбилей

Анелия Балабанова

Хорът на ветераните туристи при Туристическо дружество „Рилски турист” – Самоков с диригент Борис Стрински чества половинвековен юбилей. Десетки самоковци се събраха в салона на Читалище-паметник „Отец Паисий”, за да станат част от знаменателното събитие. 50-годишен живот на сцена е постижение, достойно за гордост и уважение. Малко са съставите, които биха могли да се похвалят с подобно дълголетно съществуване. Началото е поставено през 1968 г., а първата репетиция е на 10-ти октомври. Следват редица изяви у нас и в чужбина. С годините се множат и завоюваните отличия.

Дора Пиперкова припомни някои от най-важните моменти от съществуването на хора. Негови основатели са Димитър Тончев и Борис Стрински. Двамата работят като изключително успешен тандем, докато Димитър не се разболява. Предусещайки, че краят му наближава той споделя пред певците: „Аз си отивам, но друг диригент освен Боре не ви трябва”. Бай Боре или Маестро Стрински както всички го наричат и до днес има своето запазено място.„Народните песни за планината и планинската природа – автентични или обработени, имат своето важно място сред любимите планинарски песни още от зората на туристическото движение в България. Борис Стрински ни дава един чудесен пример и ни подканва да не ги загърбваме, а напротив – да се обърнем с лице към тях и да припознаем народната песен за планината като част от репертоара на нашите планинарски хорове” – споделя Димитър Гочев.

Маестро Стрински е роден на 12-ти август 1929 г. Музиката е негово хоби, благодарение на което е бил ръководител или съпровождащ на много хорове и певчески групи. Хорът на ветераните туристи пък е негово житейско призвание. Първата изява на състава е през месец юли 1969 г. в местността Предела, където печели сребърен медал и диплом. 23 семейни двойки са преминали през него, припомни Дора Пиперкова. Хористите-туристи са участвали в откриването на 11 хижи и заслони. 18 пъти са били част от ежегодните песенни празници „Средногорско ехо”. Имат зад гърба си 16 участия във фестивала на туристическата песен „Самоков – Бялата порта на Рила” и 12 турнета в Румъния, Охридското езеро и на много други места. „ С този хор аз обиколих цяла България и полови Европа” – споделя Верка Бандрова – една от певиците, записала името си в неговата история и съществуване през годините. Величествената Рила и Мусала се извисиха от читалищната сцена с песните на ветераните-туристи. Началото на юбилейния концерт постави химна на БТС.

Многобройни поздравителни адреси пристигнаха по повод юбилея – от „Осоговско ехо”, Георги Стоянов – бивш председател на ТД „Рилски турист”, „Родопско ехо” – Пловдив, ТД „Брезово”, Владимир Джамбазов – кмет на Долна баня, Валентин Милушев – народен представител, Янка Такева, Светлана Атанасова – общински съветник, Латинка Щъркелова – отговорник на Младежки дом- Самоков, академик Ангел Гълъбов от БАН. Марияна Илиева приветства хористите от името на планинарите от ТД „Мусала” – Самоков и им пожела много бъдещи успехи. Зам.-кметът Сия Шехтанова връчи от името на общинското ръководство плакет  и отправи благодарност към диригента Стрински. Музиката и планинарската песен властваха от сцената на читалищния салон в петък вечер. Доброто настроение беше допълнено от едно голямо признание за постиженията и пътя, извървян от хора на ветераните-туристи при ТД „Рилски турист” за половинвековното му съществуване. За 50 години певците-планинари успяват да прославят името на Самоков в извън пределите на страната и превърнат туристическата песен в негова запазена марка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close