Седмицата

Хоро на мегдана! Идеята е да се превърне в традиция

horo na megdanaАнна Манова

За втори път площадът в Самоков се превърна в място за изпълнение на български народни хора. Събитието се проведе в късния понеделнишки следобед /21.09.15 г./. Инициативата е на Община Самоков и на ръководителите на различните любителски състави на територията на Общината. А идеята е продължение на традициите и изява на всички онези, които харесват самобитното и българското.

Началото беше поставено по-лежерно с едно право хоро, за да може да се включат повече желаещи. Ръка за ръка, ръководители, състави и любители танцьори захванаха дълго хоро, което се виеше през целия площад. След това имаше гръцки ритми, добруджански и тракийски стъпки. Като идеята беше разнообразие на хора и всеки да научи по нещо ново. Хореографите влязоха много добре в ролята си и подреждаха желаещите, обяснявайки им спецификата на даденото хоро. А след това следяха за наученото.

Въпреки лошото и леко хладно време, на площада беше доста топло за всички, решили да вземат участие. Имаше дух и настроение, което е най-важното за подобен тип събития, в които акцентът е поставен върху българщината.

За финал всички присъстващи повториха по още веднъж научените хора и завършиха в ритъма на самоковското хоро, под звуците на добре познатата Славка Калчева и нейната песен – емблема „Бяла роза”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close