Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

„Хоротека за чудо и приказ” организират от Хъба тази събота

Анна Манова

„Хоротека за чудо и приказ” организират тази събота /20 октомври/ от 20:00 часа от Хъба. Идеята е на младата и талантлива народна певица Деси Николова от Радуил, която от скоро е част от екипа на отвореното пространство за работа и изкуство. Партньори на събитието са ФТА „Самоков”, с ръководител Борислав Искрев.

Това е първата хоротека, организирана от Хъба. Инициаторката Деси Николова се вдъхновява от мястото, което бързо и твърде успешно, само с няколко размествания на мебелите, може да се превърне от офис, през място за забавни партита или обучения. Така тя вижда, че също толкова добре може да бъде трансформирано и в пространство за български народни песни и танци.  По думите на Деси желанието й е да има повече подобни хоротеки, които да са извън столицата, за да може хората от по-малките населени места да се събират и да танцуват именно български народни хора. За първи път тя участва в организацията на подобна хоротека, но знае, че функцията на фолклора е да обединява хората. Такава е и нейната цел. Нейни помощници в това начинание ще бъдат танцьорите от състава на Борислав Искрев. Те ще помогнат с разучаването на нови стъпки, ще покажат познати такива, ще предизвикат присъстващите да се хванат за ръце и да тропнат едно хубаво българско хоро. Организаторите подчертават, че всички останали състави също са добре дошли по приятелски да споделят емоции, чувства, любов към фолклора, а защо не и опит.  От своя страна народната изпълнителка е подготвила изненади. Една от тях ще бъде появата й в емблематичната за нея носия и ще се включи с няколко изпълнения от своя репертоар. Деси е подготвила рекламни материали за всички онези, които подкрепят българския фолклор както и нея самата.

Събитието ще бъде с вход от 5 лв. Организаторите вярват в поговорката „Гладна мечка хоро не играе” и споделиха, че са осигурили за гости и участници кетъринг. И призовават всеки, който разполага с народна носия или облекло с такива мотиви да се премени в тях, за да бъде допълнен духът на „Хоротека за чудо и приказ” тази събота – 20 октомври!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close