Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Хореографът Катрин Митева – Танцът може да бъде терапия

Анна Манова

Тя е млада, красива, целеустремена, креативна и изцяло отдадена на това, с което се занимава. Тя е Катрин Митева – създател и хореограф на танцово студио „Кати денс”. Свикнали сме да свързваме името й с участия в различни национални и международни конкурси, а момичетата й често са носителки на престижни награди и отличия. Танцовото семейство на Катрин е много голямо, като в него има участнички от 3 до 63 години.

От съвсем скоро Кати е част от проекта Dancing with health. Тя е един от избраните 20 треньора от цялата страна, които ще имат възможността да прилагат танца като терапия и превенция срещу рака на гърдата. Участието й в проекта е продължение на цялата й дейност до този момент, но и лична мисия. Това е нейният избор – да използва напълно възможностите на танцовото изкуство и чрез него да помогне на дами, попаднали в пипалата на тежкото заболяване да преминат през него с надежда, със себеуважение и без страх. Желанието на Катрин е да бъде посланик на проекта в нашия град и да създаде една приятна танцова среда, лишена от напрежение, притеснение и заредена с много добра положителна емоция, енергия и толкова необходимата в тези моменти подкрепа.

Кати, срещаме се за да поговорим за танци, но този път да поставим акцент върху танца, като вид терапия и борба с рака. Възможно ли е това? И какво всъщност е Dancing with health?

Танцът е всепризната психологическа и физическа терапия, повечето хора знаят. Но танцът като терапия, която се бори с рака е нещо ново по света. Всичко е възможно, стига да повярваш в него.

Имам удоволствието и привилегията да съм част от проекта Dancing with health. Неговата цел е да популяризира физическата активност под формата на танц при жени, преборили се с рак на гърдата, и такива които все още са в процес на лечение и са на възраст между 30-65 години. Участниците имат възможността да изпробват различни видове танци и по този начин се очаква да се подобри и подпомогне тяхното физическо и психическо състояние. Доказан факт е, че умерените и целенасочени занимания със спорт или физическа дейност  подпомагат и повишават лечението, възстановяването и последвалата рехабилитация на пациенти, страдащи от различни заболявания. Особено, когато се извършват под наблюдение от специалист. Дамата, която дава началото на това движение в Европа и лично селектира доброволците, които да реализират активностите, Каролин Смит също споделя, че вярва силно в този проект. Тя смята, че ракът на гърдата е болест, която може да бъде преборена не само чрез усилията на медицината, но и с вяра, желание, подкрепа от страна на семейството, приятелите и обществото.

Проектът е съфинансиран от програма „Еразъм +“ и в него участват пет държави -Италия, България, Литва, Великобритания и Холандия, в партньорството и с подкрепата на 3 италиански организации – University of Foro Italico, IncontraDonna Onlus и ISES.  

Как попадна в групата от избрани 20 треньори по танци от цялата страна? Как се чувстваш като посланик на тази идея?

20 треньора по танци от България бяха избрани да участват и от нас да тръгне голямата вълна – танцова терапия. Имах честта да бъда избрана от Българска асоциация за развитие на българския спорт. Участвах в кастинг като подготвих автобиография, танцово видео, въпроси на различни теми, засягащи мен и каузата. Чувството… не успях да повярвам, когато получих имейл, че съм селектирана за участие. Бях много развълнувана и щастлива, това е личен мой успех, за студиото – също.

Kак премина самото обучение – терапия? И какво включва в себе си то?

Обучението беше поднесено лесноразбираемо, с теория и практика, които бяха точни и ясни. Групата беше страхотна, атмосферата – емоционална и много мотивирана за промяна към добро, което винаги търся аз. Изключително благодарна съм, че ме избраха да бъда сред първите 20 инструктора за страната!  Обучението е интересно и най-вече доказано ефективно! Музиката и танците са латино, научно доказани с благотворното си действие върху психиката, емоциите и настроението на човек. Подготвяме тялото за активност, учим основни стъпки и движения, разпускаме по много приятен и интересен начин. Изследванията на специалисти, направили проучване в сферата, сочат че пациентите се подобряват след подобна дейност. Моето желание е да популяризирам терапията в Самоков, защото искам да помогна чрез танца на нуждаещи се тук, в района.

Какво те мотивира да си част от този проект? Личният мотив ли е водещ или вярата в успеха на терапията чрез танц?

Обичам хората да бъдат щастливи, по-ведри, по-спокойни. Харесва ми да казвам на моите посетители, че ако днес съм накарала поне един човек да се чувства по-добре след моя тренировка – имала съм успешен ден! Именно това ме накара да се включа. Желанието ми е борещите се в момента, или преминалите по този път жени, да се почувстват по-добре, да изпитат положителни емоции, да не губят самоувереността си и самочувствието си.

Смятам че всички болести, дори и най-страшните, са провокирани от стрес, притеснения, капсулирани с години негативни емоции, недоизказани думи, чувства, непреодолими страхове, притеснения, липса на себеуважение, пренебрегване, липса на лично време за тялото, духа и ума. И не на последно място – отлагането на посещение при лекар, когато видим, че нещо не е наред с  нас. Имам и личен мотив, който вътрешно още повече ме провокира да бъда полезна. Вярата, волята и мотивацията се градят понякога с времето или просто трябва някой да те „зарази“ с тях. Да, аз вярвам, че няма невъзможни неща!

В работата си като хореограф се срещаш с множество жени. Съвременната дама обръща ли достатъчно внимание на себе си и здравето си, или повече акцентира върху външната си красота?

Истина е, в Katty Dance & Sport Studio има само жени, които са на възраст между 3 – 60 – годишни. Съвременната жена започна да се „пробужда“, за щастие. От осем години работя като треньор и наблюдавам засилване на интереса към тренировките за жени. Забелязвам, че за моите посетители не е важна само външната промяна. Това не означава, че е лошо една жена да е суетна, но по-важно е тя да бъде здрава. Най-приятно за мен като треньор е, когато споделят как се чувстват след тренировката, как са се освободили психически, емоционално, как са се отървали от негативните емоции и не на последно място как светът се променя, когато обърнеш малко внимание на себе си. След тренировка са много изморени, но летят. Има една мисъл, в която вярвам и много харесвам: „Когато танцувам, спортувам, не мога да съдя, да мразя. Само мога да бъда щастлив и цялостен!“ Точно това се стремя да ги науча всички малки и по-големи момичета – първо трябва да обичат себе си, да отделят време и грижи за личностното и емоционалното си развитие, тогава целият свят ще бъде по-различен за тях. Това е полезният егоизъм, който всеки е добре да проявява. Съумейте да синхронизирате трите всемогъщи източници на здрав живот – ум, дух и тяло! Едно от тях разклати ли се – получава се дискомфорт. Работете върху себе си, независимо на колко години сте!

Какво послание искаш да отправиш към жените, особено към тези, които се борят с диагнозата рак на гърдата? Говори ли се достатъчно на тази тема или все още повечето дами не са готови да споделят проблемите си?

Искам да отправя своето послание към всички жени – грижете се и не пренебрегвайте себе си, вие сте си важни! Важни сте и за всички, които обичате и ви обичат! Ходете на профилактични прегледи поне два пъти в годината, особено ако има наследственост. Не се говори достатъчно по тези теми, а е необходимо. Хранете се здравословно, хигиенизирайте общуването си, бъдете полезно егоистични, не приемайте нещата твърде лично, излизайте по-често от зоната си на комфорт, учете се, променяйте, дерзайте, израствайте, сбъдвайте. Отделяйте поне 30 минути за спорт. Спортът освобождава, зарежда, подобрява качеството на живот и всички жизнени функции. Ако бъдат по-рано осъзнати изброените по-горе неща, това е и превенцията срещу болестите. В борбата с рака е важна подкрепата от семейство, приятели, близки, специалисти, асоциации, инструктори. Често в стремежа си да докажем пред себе си, че сме силни, отблъскваме подкрепа, която ни се оказва… Не я отхвърляйте, потърсете я, приемете я!

По време на обучението срещнах жена, преборила се с рака на гърдата. Тя сподели нещо, което завинаги ще запомня: „Да, страшно е! Шокиращо, пронизващо… рак! Семейството, близките… как ще го понесат, как ще им кажа?! Преминах през ада, но оцелях. Тук съм, жива съм, здрава съм, живее ми се ужасно много, радвам се и оценявам всеки миг! Благодарна съм на болестта, тя ме накара да науча и да осъзная толкова много неща, за да стана, това което съм в момента! Благодарна съм и на спорта, че ми даде нов живот! След тренировка съм чисто нова!“ В момента тя е моя колежка, инструктор по зумба танци, работи,танцува и се радва на всеки миг. Защото е успяла да събере себе си и да каже НЕ, той няма да ме победи! Сила, мощна вяра и упоритост! Много бих искала да популяризирам дейността на Dancing with health в Самоков, за да достигна до повече хора, малки и големи. Според мен е важно семействата, приятели и близки на жени с болестта, също да получат повече информация, да получат и те даден вид терапия, която да ги накара да облекчат  емоционалната тежест, която изпитват.

Ще търсиш ли партньорства с местни сдружения и личности, които работят в посока на превенция на рак на гърдата? Какво според теб трябва още да се направи в тази насока?

Ще се свържа с местните дружества в града ни, за да проуча по-обстойно как стоят нещата тук, как бих могла да бъда полезна и как можем всички заедно да сътворяваме добри неща. Надявам се организациите, общината и всеки, който има желание да откликне и да популяризираме терапията. Нужно е да се говори за това още от деца. Добрата информираност води до по-малки последствия или ги свежда до минимум.

Днес доста често говорим за здравословен живот, но сякаш всеки го тълкува по собствен начин. Какво е за теб здравословен начин на живот? И какъв е съветът ти към съвременната жена, която иска да изглежда и същевременно с това да се чувства добре?

За мен здравословен начин на живот е здравословно хранене, профилактични посещения при лекари, обръщайте внимание и на психическото и емоционално здраве. Спортувайте – ползите са хиляди, танцът е вид спорт, който съчетава чувствата и емоциите с физическото натоварване. В терапията то е умерено, съобразено с посетителите. Създайте си по-красив вътрешен свят, усмихвайте се по-често и се обграждайте с хора, които правят света ви по-добър. Поставете си го като цел. За една нова, по-добра – ТИ!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close