ОбществоРегионални

Хората с увреждания се веселиха по повод 8 март

Самоков 365

8 март – любим празник за едни и отричан от други. Празник на майката, но и на всяка жена, даряваща обич и любов. И днес тя изпълва дните с топлина. По традиция членовете на СИБ-Самоков се събраха Общинския стол, за да отбележат Международния ден на жената. Още в самото начало на срещата Радка Хаджилазова припомни за хората с увреждания част от историята на 8 март и как този ден се отбелязва на различните места по света.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на ХХ век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени-работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Години по-къснопо предложение на Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария. У нас 8 март първоначално се отбелязва с беседи, а през 1915 г. е първото публично честване. След 1944 г. празникът става все по-масов, превръщайки се в любим ден на много жени.

Към честитките и празничните пожелания се присъедини Василка Кабранска – председател на СИБ-Самоков, Иван Карагеоргиев – директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Самоков и кметът Вл. Георгиев, който зарадва с красиво цвете всяка една от жените, присъстващи на празника. В рамките на няколко часа инвалидите от Общинската организация на инвалидите в Самоков се веселиха сред песни, раздумки и добро настроение, забравяйки грижи и неволи.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close