ОбществоРегионални

Хората от малкия и среден бизнес излизат на протест

Анелия Балабанова

Представители на дребния и среден бизнес в Самоков ще подкрепят протеста срещу наредба Н-18, насрочен за днес /29-ти януари/ в София. Новите разпоредби задължават собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала и до рецептурните книжа на ресторантите, които често са фирмена тайна. Правилата, съгласно наредбата трябва да влязат в сила от 31-ви януари. Има заявка тя да бъде отменена, но протестната готовност си остава.

Първи скочиха ресторантьорите с искания за намаляване на ДДС върху храните и узаконяване на бакшишите. За търговците и лицата, упражняващи свободна професия  въвеждането на софтуерната програма – СУПТО се оказва доста сериозен проблем . Мотивът за предприемането на тази стъпка е, че по този начин ще се изсветли част от бизнеса. От браншовите организации обаче са категорични, че и към настоящия момент те се опитват да работят според правилата. Или поне повечето от тях. „В наредбата има много незаконно издържани условия, които ние не може да изпълним. Една от причините е финансова” – коментира Нели Разпопова – собственик на търговски обект. Изискването е всичко да бъде описано детайлно като продукти, но за да случи това нещо в касовия апарат трябва да се въведат съответните кодове с многото артикули. Това отнема време и със сигурност ще доведе до спад на оборота.

Във всяка една сфера има специфични изисквания и те са отразени в програмите. Хора, които вече са си сложили СУПТО виждат колко много недостатъци имат тези програми. Ето само един от примерите. Ако настъпи срив и системата не работи повече от 48 часа, търговецът или лицето, което борави с нея са длъжни да записват всичко на ръка, защото са длъжни да водят отчет за продажбите. В случай, че след този период повредата все още не е отстранена по някаква причина отговорността вече е финансова – в размер на 200 лева за всеки един ден. „Каквото и да се случи виновен е този, който иска да се пригоди към наредбата и работи според правилата. Те обаче непрекъснато се променят и това също е един от мотивите за готвения протест” – заявяват хората на бизнеса уверени, че създателите на въпросния нормативен акт никога не са имали малки фирми или цех за производство на нещо.

Много организации – ресторантьорски и други са подали иск към съда тази наредба да бъде законово обоснована. Делото предстои да бъде разгледано през месец май, но наредбата би следвало да влезе в сила от 1-ви февруари. Заради смяната на системата почти сигурно ще се увеличат и цените, което бърка в джоба на потребителя. Това произтича от допълнителните такси и месечните абонаменти, с каквито предприемачите досега не са били товарени.„Изискванията са непосилни и значително утежняват нашата работа. Силно се надявам да има някакъв резултат, за да оцелеем малките търговци” – споделя Асен Хаджийски. Не е тайна, че малкият и среден бизнес е гръбнакът на икономика и съставлява около 90% от нея. Заетостта е 70%, което е значителна част. Именно от това са породени притесненията, които са със заявка за национален протест.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close