Местен бизнесОбществоРегионалниСамоков

Хляб с жива закваска вече в „Малката пекарна”

Aнна Манова

Съвременният човек все повече е ориентиран към здравословния начин на живот. Това личи от прецизното избиране на почти всичко, което поднася на трапезата си, или предлага на семейството и децата си. Един от основните компоненти безспорно е хлябът. Това забелязват и от екипа на „Малката пекарна”, което ги провокира да излязат извън „зоната си на комфорт” с правенето на богато разнообразие от закуски, като предложат нещо ново. В резултат от многобройни запитвания от страна на клиенти решават в асортимента си да включат хляб с жива закваска.

Това е решение, което е предизвикателство към екипа на пекарната, но идва и съвсем навреме, когато се разширяват като помещение, което позволява да разполагат с необходимата техника за приготвянето на този вид вкусен и здравословен хляб. Той се прави от естествена закваска или т.нар. жива закваска, която включва вода и брашно. За направата му се изисква по-специално оборудване и не на последно място доза търпение. Този хляб е с деликатна обработка и с висока чувствителност към външната среда. Необходимо е да се съхранява на стайна температура. Втасването му е дълъг процес, който продължава между 12 – 14 часа, в което време хлябът се оставя да „отпочива”.

Екипът на „Малката пекарна” вече имат опит в приготвянето на козунаци, като записванията на поръчките започват седмици преди празника. Хлябът е друго нещо, особено този с вкуса от детство. За да предложат възможно най-добрия продукт и да запазят баланса между цена – качество те се допитват до технолог, който ги въвежда в тънкостите на приготвянето му. А от началото на ноември вече го предлагат като нов продукт, в който влагат много старание, любов и не на последно място желание да бъде постоянна част от асортимента им. По думите им хлябът се възприема добре. Това, което самите те забелязват, е че все повече хора са ориентирани към здравословния начин на живот и в менюто си включват именно хляба с жива закваска, който няма консерванти и изкуствени набухватели, което го прави мек и траен по-дълго време. Но всичко е въпрос на избор, а оценката екипът на „Малката пекарна” остава в ръцете на клиента.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close