Култура

„Хлябът на словото е вечен”

mladejki domСамоков 365

В навечерието на един от най-българските празници – 24 май, в Младежки дом Самоков се проведе викторина. В нея активно участие взеха третите класове на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” с класните ръководители Щупалова /3 а/, Бранкова /3 б/ и Кирилова /3 в/. Водещ на мероприятието беше отговорникът на Дома Латинка Щъркелова, която отправи своето лично послание към учениците, казвайки: „Мили ученици, обичайте и почитайте българския език и култура, за да може те да пребъдат във вековете”. А жури, оценяващо знанията на малчуганите, бяха Делян Василев, Анна Манова и Бойко Йорданов.

Водени от максимата, че „Хлябът на словото е вечен, той никога не свършва” учениците показаха завидни познания за делото на братята Кирил и Методий, за глаголицата, за българския химн, за най-старото училище в града. Разделени на три отбора по трима човека класовете от 3 а, /Иванина Иванова, Стефания Николова, Анжела Алхусани/, 3 б /Кристина Конярска, Патрисия Севдалинова, Лора Генова/ и 3 в /Моника Попова, Десислава Гривева, Александра Благоева/ се състезаваха съвсем равностойно, като освен, че отговаряха на поставените въпроси, бяха доста изчерпателни с допълнителни факти, които са научили в часовете в училище. Което направи работата на журито още по-трудна – как да раздели първо, второ и трето място.

Съучениците им, които бяха публика на викторината, се включиха с песни и стихове за българската просвета, като направиха своеобразен мост от далечните дълбини на историята към бъдещето. А техните класни ръководителки са онази брънка, която все още възпитава и поддържа все по-гаснещото чувство на национален патриотизъм. Самата Латинка Щъркелова не пропусна да благодари лично на госпожите Щупалова, Бранкова и Кирилова за подкрепата и съдействието, което винаги са и оказвали.

Всяка викторина има състезателен характер и като такава има първо, второ и трето място. Първото място взеха 3 б клас, с класен ръководител Бранкова. Второто място с малка разлика получиха 3 а клас с ръководител Щупалова, а третото място, също с минимална разлика отиде при 3 в, с класен ръководител Кирилова. Трите отбора получиха символични награди и си тръгнаха с усмивки, като си пожелаха до нови срещи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close