ЗлободневноРегионалниСамоков

Хазартният бизнес излиза на протест

Повече от 200 000 души могат да останат без работа

„Самоков 365“

На 22.07 /сряда/ от 8:00 ч. игралната индустрия в България излиза на Национален протест срещу новия проект за изменение и допълнение в Закона за хазарта. Той бе внесен за разглеждане на парламентарна комисия „на тъмно“ на 16 юли, без допитване до заинтересованите страни, и е силно ограничаващ малкия и среден бизнес.

Мирното шествие ще се проведе във всички големи градове в страната. Това не е първият протест, на който работещите от бранша излизат. На 20 юли близо 1000 души се събраха пред Народния театър и проведоха шествие до сградата на Народното събрание. Всички носеха плакати ”Хазартът не е Божков” и ”Данъците от хазарта са за спорт и култура, а не за олигарси”.

От Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България, смятат, че проектът е силно лобистки и цели монопол, тъй като се увеличават многократно таксите за откриване и поддържане на лиценз за казина и игрални зали. Това ще доведе до фалит на дребните и средни бизнеси, като се погазват правилата за честна конкуренция.

”Въведените изисквания за реално внесен капитал в размер на поне 3 млн. лв. за казина и 1 млн. лв. за игрални зали, както и нововъведените такси от 1 млн. лв. за казино и 500 000 лв. за игрална зала на практика ще ликвидират бизнеса и ще останат малък брой монополисти”, споделя в отворено писмо председателят на Сдружението Милен Тотев. Според него всяко едно предложение в проекта е замислено така че да е поредният поръчков закон, който облагодетелства определени хазартни оператори и поставя на колене голяма част от бизнеса в бранша.

От хазартния сектор са категорични, че няма да се предадат и ще бранят бизнеса и работните си места, а целта е да има обсъждане на новия спорен проект.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close